7′ διάβασμα

Η τεχνητή νοημοσύνη αποκτά όλο και μεγαλύτερο ενδιαφέρον, γι’ αυτό και έχουν δημιουργηθεί εκατοντάδες άρθρα σχετικά με αυτή τη νέα τεχνολογία.

δημιουργήθηκε από λογισμικό AI με την υπόδειξη: «φωτορεαλιστικό πορτρέτο μιας κοκκινομάλλας γυναίκας που φοράει πράσινο φόρεμα.» Credit David Mellor με DALL E.

Μια υποενότητα αυτής της εφαρμογής, αποτελούν τα λογισμικά δημιουργίας εικόνων, τα οποία αλιεύουν εικόνες που προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα από το διαδίκτυο, λαμβάνοντας πτυχές από την εργασία άλλων ανθρώπων και ανασυνδυάζοντάς τες. Δεν αποτελεί, βέβαια, αυτή η πρακτική έναν ευθύ πλαγιαρισμό, αλλά μοιάζει να περιφέρεται άβολα στα όρια της δεοντολογίας και σίγουρα δεν αποτελεί μια αμιγή φωτογραφική δημιουργία. Ένας έντονος σκεπτικισμός που εκφράζεται σχετικά με αυτό, εστιάζεται στο ότι αφαιρεί το περιστατικό της φωτογραφίας. Όταν σκεφτόμαστε τη φωτογραφία, συχνά το κάνουμε με όρους κάποιου με κάμερα που βρισκόταν σε κάποιο μέρος, κάποια στιγμή και κατέγραψε κάτι να συμβαίνει – ακόμα κι αν επικρατεί μια απόλυτη ηρεμία, ακόμα κι αν δεν διαδραματίζεται απολύτως τίποτα∙ παρ’ όλα αυτά υπάρχει ένα είδος φωτογραφικού συμβάντος. Αντίθετα, αυτό που συμβαίνει με τις συγκεκριμένες φωτογραφίες είναι ότι γίνονται χωρίς φωτογραφικά «γεγονότα». Δεν υπήρξε ποτέ άλλοτε περίοδος που κάποιος πληκτρολογώντας απλώς μια σειρά εντολών, να αντλεί φωτογραφικές εικόνες με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Παράδειγμα, ο δημοφιλής φωτογράφος Τζος Έιβερι, που έγινε διάσημος στο Instagram λόγω των εξαιρετικών φωτογραφιών του και ο οποίος, προς απογοήτευση πολλών, ομολόγησε πως οι φωτογραφίες του στην πραγματικότητα είναι δημιουργήματα της τεχνητής νοημοσύνης.

Ο Τζος Έιβερι είδε τον λογαριασμό του με φωτογραφικά πορτρέτα να συγκεντρώνει σχεδόν 30.000 ακόλουθους μέσα σε μόλις πέντε μήνες. Ο αυτοχαρακτηριζόμενος φωτογράφος, δημοσίευσε κυρίως έντονα επεξεργασμένα ασπρόμαυρα πορτρέτα συνοδευόμενα από φανταστικές ιστορίες για τα θέματα στο @averyseasonart. Αλλά ο Έιβερι πρόσφατα ξεκαθάρισε και είπε στον κόσμο ότι οι «φωτογραφίες» του δημιουργήθηκαν στην πραγματικότητα από το Midjourney, ένα πρόγραμμα δημιουργίας εικόνων τεχνητής νοημοσύνης (ΑΙ) που βασίζεται σε υποδείξεις μέσω κειμένου.

Ο Έιβερι είπε την αλήθεια στο Ars Technica την περασμένη εβδομάδα, λέγοντας στο δημοσίευμα ότι αρχικά ήθελε «να ξεγελάσει το κοινό για να παρουσιάσει την τεχνητή νοημοσύνη και μετά να γράψει ένα άρθρο γι’ αυτήν».

Για την δημιουργία των πορτρέτων, ο Έιβερι υπέβαλε εκατοντάδες προσεκτικά διατυπωμένες εντολές για τη δημιουργία εικόνων στο Midjourney, συνέθετε τις καλύτερες εκδοχές και επεξεργαζόταν τις πολυεπίπεδες εικόνες χρησιμοποιώντας το Adobe LightRoom και το Photoshop. Κατά μέσο όρο, ο Έιβερι χρειαζόταν περίπου 85 εικόνες (~21 εντολές, καθώς μία εντολή παράγει τέσσερις εικόνες) για να βρει μία που να είναι κατάλληλη και να αξίζει να την επεξεργαστεί. «Χρειάζεται τεράστια προσπάθεια για να πάρουμε στοιχεία που δημιουργούνται από τεχνητή νοημοσύνη και να δημιουργήσουμε κάτι που να μοιάζει σαν να έχει τραβηχτεί από έναν φωτογράφο», δήλωσε στο Ars Technica. «Η δημιουργική διαδικασία εξακολουθεί να βρίσκεται σε μεγάλο βαθμό στα χέρια του καλλιτέχνη ή του φωτογράφου, όχι του υπολογιστή».

Ωστόσο, ο Έιβερι σκοπίμως προσδιόρισε τον εαυτό του ως τον «φωτογράφο» πίσω από τα πορτραίτα του, αποκαλύπτοντας στην ενότητα σχολίων του στο Instagram ότι οι εικόνες του αποτελούσαν δημιουργικές συνθέσεις, πριν ενημερώσει πρόσφατα τον λογαριασμό του για να συμπεριλάβει τον όρο τεχνητή νοημοσύνη (ΑΙ). Σύμφωνα με το Ars Technica, ο Έιβερι υποστήριξε ότι χρησιμοποίησε «μια Nikon D810 με φακό 24-70mm» για να απαθανατίσει τα «θέματά» του, στριμώχνοντας ακόμη περισσότερο τον εαυτό του στη γωνία, καθώς κάθε ανάρτηση συγκέντρωνε δεκάδες επαινετικά σχόλια μέχρι την παραδοχή της ενοχής του.

Ο Έιβερι εξακολουθεί να δημοσιεύει δημιουργικά πορτρέτα στο Instagram, υποδηλώνοντας πλέον τη διαδικασία στην περιγραφή, αλλά αποκαλύπτοντας ότι οι εικόνες είναι από τεχνητή νοημοσύνη στην ενότητα των σχολίων.

© Averyseasonart-Instagram

Όπως είναι αναμενόμενο, η αποκάλυψη αυτή είναι ιδιαίτερα διχαστική, καθώς η συζήτηση σχετικά με τη συγκεχυμένη ηθική της χρήσης της τεχνητής νοημοσύνης στη σφαίρα της τέχνης βρίσκεται σε εξέλιξη. Παρά τους επιλεκτικούς αποκλεισμούς σχολιασμού στον λογαριασμό του Έιβερι μετά την ανακοίνωση της είδησης, ορισμένοι χρήστες του Instagram κατήγγειλαν την τέχνη του ως «ανειλικρινή», «σκόπιμα παραπλανητική» και «απάτη», ενώ άλλοι παρέμειναν εντυπωσιασμένοι από τις καθοδηγήσεις-υποδείξεις του Έιβερι και τα ρεαλιστικά αποτελέσματα που ακολούθησαν.

Τόσο στη συνέντευξή του όσο και στην ενότητα των σχολίων του, ο Avery υπερασπίζεται σθεναρά το «έργο» του, σημειώνοντας ότι οι άνθρωποι που έχουν προβλήματα με την ενσωμάτωση της τεχνητής νοημοσύνης στην τέχνη, απηχούν τις ίδιες ανησυχίες με εκείνους που ήταν επιφυλακτικοί ή απορριπτικοί απέναντι στη φωτογραφία όταν πρωτοεφευρέθηκε. Αναφέρει επίσης ότι ο ίδιος ξεκίνησε ως σκεπτικιστής της τεχνητής νοημοσύνης.

«Ειλικρινά δεν μου άρεσε πολύ η τεχνητή νοημοσύνη όταν ξεκίνησα το ταξίδι, αλλά έχω ερωτευτεί την απεριόριστη δημιουργικότητα», έγραψε ο Έιβερι απαντώντας σε ένα επικριτικό σχόλιο.

«Μου αρέσει επίσης ότι δεν δημιουργεί τέλειες εικόνες με τον ακριβή τρόπο που τις θέλω. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να δουλέψω γι’ αυτό, να ξαναδημιουργήσω, να επεξεργαστώ, να σχεδιάσω, να συνθέσω. Απολαμβάνω τη συνεργασία».

Η Ισπανίδα φωτογράφος Σίλβια Καταλάν, η οποία επέκρινε το περιεχόμενο του Έιβερι, δήλωσε πως οι κατασκευασμένες εικόνες στη θέση της πραγματικής φωτογραφίας «παράγουν θλίψη, θυμό και απελπισία».

«Φαίνεται καλό να χρησιμοποιείς την τεχνητή νοημοσύνη ως εφαλτήριο, για παράδειγμα, οι φωτογράφοι πάντα χρησιμοποιούσαν πηγές, αλλά να τη χρησιμοποιείς αυτούσια ως φωτογραφία, για να κάνεις τους άλλους να πιστεύουν ότι είσαι φωτογράφος ή ότι είσαι καλύτερος φωτογράφος, μου φαίνεται πολύ λάθος», συνέχισε η Καταλάν.

Ο Βαυαρός φωτογράφος Ντερκ Κούλτους, δεν πίστεψε την δικαιολογία του Έιβερι για την παράλληλη συνεργασία με την τεχνητή νοημοσύνη για τη δημιουργία κάτι νέου. «Ακόμα και αν οι εικόνες που δημιουργούνται από την τεχνητή νοημοσύνη τροποποιούνται ή επεξεργάζονται – εξακολουθούν να παράγονται από την τεχνητή νοημοσύνη και όχι να δημιουργούνται από τον χρήστη», εξηγεί.

Και συνεχίζει: «Νομίζω ότι δείχνει επίσης πόσο εύκολα η ίδια η τεχνητή νοημοσύνη σε ξεγελάει, δίνοντάς σου την ιδέα και την αίσθηση ότι δημιουργείς κάτι νέο όταν τη χρησιμοποιείς, αλλά δεν συμβαίνει τίποτα τέτοιο. Απλώς τροφοδοτείς τους αλγορίθμους, οι οποίοι στη συνέχεια υπολογίζουν ένα αποτέλεσμα βασισμένο στην καθαρή τυχαιότητα και τις πιθανότητες σε μια δεδομένη βάση δεδομένων, η οποία έχει δημιουργηθεί από άλλους. Απλώς τροποποιεί και επεξεργάζεται τα υπάρχοντα αποτελέσματα -κείμενα, εικόνες, οτιδήποτε- και δημιουργεί μια παραλλαγή ή ένα συνδυασμό. Μια διαδικασία που εξαρτάται σχεδόν πλήρως από τους αλγορίθμους της τεχνητής νοημοσύνης και στην οποία εσείς ως χρήστης έχετε πολύ περιορισμένη επιρροή».

Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας
η καθ΄οιονδήποτε τρόπο χρήση/αναπαραγωγή/ιδιοποίηση
του παρόντος άρθρου (ολόκληρου ή αποσπασμάτων)

επιμέλεια-κείμενο: Κάππα Λάμδα

© periopton