4′ διάβασμα

Μια επιλογή φωτογραφιών από το πλούσιο έργο του Ιαπωνοαμερικανού Γιασουχίρο Γουακαμπαγιάσι, γνωστού ως Χίρο, του οποίου οι εικόνες μόδας, πορτρέτων και στιλ λάιφ, αποτύπωναν ένα ανεξάντλητα εμπνευσμένο όραμα της αμερικανικής ζωής που οι κριτικοί παρομοίαζαν με εκείνες του ειδώλου και μέντορά του, Ρίτσαρντ Άβεντον.

Hiro
1930 – 2021
self portrait

Γνωστός για την πρωτοτυπία των λεπτομερειακά προσχεδιασμένων και με ακρίβεια υλοποιημένων φωτογραφιών του, ο Χίρο ξεκίνησε την καριέρα του στη Νέα Υόρκη.

ο σταθμός Shinjuku, Τόκυο, 1962
©Hiro/Museum of Fine Arts, Boston

Λίγο μετά την άφιξή του στην Αμερική από την Ιαπωνία το 1954, ο Χίρο προσλήφθηκε ως βοηθός στο στούντιο του Ρίτσαρντ Άβεντον. Αναγνωρίζοντας γρήγορα τις δυνατότητες του Χίρο, ο Άβεντον αποφάσισε ότι ήταν πολύ ταλαντούχος για να παραμείνει βοηθός και τον σύστησε στον θρυλικό καλλιτεχνικό διευθυντή του Χάρπερς Μπαζάαρ, Αλεξέι Μπρόντοβιτς. Ο Χίρο άρχισε να εργάζεται υπό τον Μπρόντοβιτς το 1956 και μέσα σε λίγα χρόνια κατέκτησε την κορυφή στη φωτογραφία μόδας. Το 1963, έγινε ο μοναδικός φωτογράφος με συμβόλαιο στο περιοδικό, μια θέση που κράτησε για τα επόμενα δέκα χρόνια. (αν αυθόρμητα συγκρίνετε αυτή την αντιμετώπιση με τα δικά μας φωτογραφικά ήθη… έχετε δίκιο, δεν έχει καμία σχέση)

«Η κρίση του Άβεντον ήταν εμπνευσμένη», αναφέρεται σε άρθρο του περιοδικού The American Photographer. «Είκοσι πέντε χρόνια αργότερα, ο Χίρο είναι ένας από τους σημαντικότερους φωτογράφους της νέας πατρίδας του. Με τη ρεαλιστική ευφυΐα ενός αναγεννησιακού δασκάλου, ο Χίρο άλλαξε τον τρόπο με τον οποίο παρουσιάζονται οι φωτογραφίες και με μια ατελείωτα εφευρετική τεχνική άλλαξε τον τρόπο με τον οποίο εργάζονται οι φωτογράφοι».

Καθ’ όλη τη διάρκεια της καριέρας του, ο Χίρο ακολούθησε τη διάσημη ρήση του Μπρόντοβιτς: «Αν κοιτάξεις στη φωτογραφική σου μηχανή και δεις κάτι που έχεις ξαναδεί, μην κάνεις κλικ στο κλείστρο».

Οι φωτογραφίες του Χίρο χαρακτηρίζονται από την καλαίσθητη χρήση έντονων χρωμάτων, ασυνήθιστο φωτισμό και προοπτικές, καθώς και από την εκπληκτική αντιπαράθεση στοιχείων. Το έργο του περιγράφεται συχνά ως σουρεαλιστικό -μερικές φορές απίστευτο- και γεννιέται από ένα εκπληκτικό και σταθερό όραμα. Ο Χίρο συχνά βλέπει εξαιρετική ομορφιά στα συνηθισμένα, και αυτό είναι εμφανές στο opus summum του. Μέρος της ιδιοφυΐας του έγκειται στην ικανότητά του να μεταμορφώνει «τα πιο κοινότοπα αντικείμενα ή τα πιο φίνα χαρακτηριστικά… ένα νύχι του ποδιού, η κόρη ενός ματιού, ένα στόμα ή ένας διακόπτης φωτός προσεγγίζεται με την ίδια έμφαση. Η συγκέντρωση είναι η πιο προφανής αρετή του Χίρο. Όταν μεταφέρει ολόκληρο το σκηνικό της μόδας στην παραλία, επιστρέφει με μια μεταφυσική ενατέννιση», έγραψε ο Μαρκ Χόλμπορν στο κείμενό του που περιλαμβάνεται στη μονογραφία του 1999, HIRO.

Πράγματι, αντιπαρέθετε το καθημερινό με το εξωτικό, μετατρέποντας τα συνηθισμένα αντικείμενα σε επιθυμητά – μια προσέγγιση που ακολουθούσε στις φωτογραφίες προϊόντων καθώς και στη μόδα.

Η δουλειά του χαρακτηρίζεται από απαρέγκλιτη ακρίβεια από την αρχή μέχρι το τέλος. Ωστόσο, η ακρίβεια του Χίρο δεν είναι μια περιττή εμμονή και προπάντων δεν αποτελεί εμπόδιο στην ευρηματικότητά του, αλλά μάλλον το μέσο για να εκφράσει το ταλέντο του και την πρωτοτυπία του. Οι βοηθοί του περνούν πάντα την κάμερα στο αριστερό του χέρι όταν φωτογραφίζει. Αυτή η σχολαστικότητα είναι μέρος της τελετουργίας του Χίρο να εστιάζει και να «εντείνει το βλέμμα». Η προετοιμασία του είναι απαράμιλλη και η έρευνα που διεξάγεται για μια φωτογράφηση μόδας έχει κάτι από τη δομή «μιας επιχείρησης κατασκοπίας ή μιας άσκησης κοινωνικών επιστημών».

Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας
η καθ΄οιονδήποτε τρόπο χρήση/αναπαραγωγή/ιδιοποίηση
του παρόντος άρθρου (ολόκληρου ή αποσπασμάτων)

έρευνα-κείμενο: Κάππα Λάμδα

© periopton