4′ διάβασμα

ο Ρουίτσι Σακαμότο συνθέτει για την σαμπάνια Krug
την συμφωνία “Suite for Krug in 2008”

(για να ακούσετε τη σύνθεση πηγαίνετε στο τέλος του άρθρου)

© ARR

Αποτελεί έθιμο για τον οίκο σαμπάνιας Krug, να προσκαλεί κάθε χρόνο συνθέτες, μουσικούς και εμβληματικούς καλλιτέχνες από όλο τον κόσμο (όλοι θιασώτες της εν λόγω σαμπάνιας), για να δημιουργήσουν μοναδικές μουσικές συνθέσεις που τονίζουν συγκεκριμένες πτυχές κάθε σαμπάνιας.

Οι δημιουργοί αντλούν έμπνευση από τις γεύσεις και τα αρώματα, καθώς και από τις συνθήκες της χρονιάς συγκομιδής, και μεταφράζουν τις αισθήσεις σε στίχους,  ρυθμούς και πολυδιάστατα ηχητικά πειράματα. Τα επιλεγμένα μουσικά καθώς και τα πρωτότυπα ηχητικά έργα είναι γνωστά ως ‘Αντηχήσεις Krug’. 

Αυτή τη φορά ήταν η σειρά του φημισμένου συνθέτη Ρουίτσι Σακαμότο (η πολυδιάστατη πορεία του οποίου θεωρώ πως δεν χρειάζεται περαιτέρω παρουσίαση), να εμπνευστεί και να δημιουργήσει μια συμφωνία σε τρία μέρη, για τρεις ποικιλίες σαμπάνιας, με κάθε μέρος να ερμηνεύει μια σαμπάνια.

«Αφήνοντας πίσω τις προκαταλήψεις μου, ήταν συναρπαστικό να ανακαλύψω την ιστορία των δημιουργιών [της Krug] μέσα από την οπτική γωνία της μουσικής» λέει ο Σακαμότο.

Η θέαση του ήχου είναι μια ιδέα που ο Σακαμότο εξετάζει εδώ και πολλές δεκαετίες. «Μου αρέσει η ιδέα να κάνω το απροσδιόριστο απτό. Λέγεται πολύ σωστά ότι μας αγγίζει η μουσική», λέει, ‘»πιστεύω βαθιά στην αισθητηριακή δύναμη της μουσικής, η οποία μας προκαλεί συναισθήματα. Στην Krug, συμβαίνει το αντίθετο: η σαμπάνια είναι αισθητή στο ποτήρι σας και προκαλεί επίσης συναισθήματα. Μου αρέσει η ιδέα ότι η Krug θέλει ο κόσμος να ακούει τις σαμπάνιες της. Εγώ άκουσα τη σαμπάνια της Krug και αυτό με οδήγησε στο σημείο όπου θα έπρεπε να προσγειωθώ μουσικά».

Κατά τη διάρκεια της δημιουργικής διαδικασίας, η ομάδα του Σακαμότο ταξίδεψε στη Ρενς για να ηχογραφήσει τη μουσική της Krug. «Με μικρόφωνα, καταγράψαμε τους ήχους κάθε βήματος της δημιουργίας και ακόμη και τη σιωπή των κελαριών. Θέλαμε να καταλάβουμε πώς δημιουργούνται οι σαμπάνιες στην Krug και να δούμε τους παραλληλισμούς μεταξύ αυτής της τέχνης και της δικής μου». «Η φιλοσοφία έχει απήχηση σε μένα» συνεχίζει, «Πρέπει να είσαι παρατηρητικός όλη την ώρα γιατί οτιδήποτε μπορεί να συμβεί απροσδόκητα. Οτιδήποτε μπορεί να είναι μουσική. Στις αγροτικές κοινωνίες, οι μηνιαίοι και οι ετήσιοι κύκλοι γεννούν μια συγκεκριμένη χρονική δομή, η οποία ξεκινά την άνοιξη και τελειώνει τον χειμώνα. Η φύση είναι επίσης μια πηγή μοναδικών ήχων που εμπνέουν τη μουσική μου».

Αρχικά, ο Σακαμότο προσέγγισε με πολύ μεθοδικό τρόπο αυτή τη νέα πρόκληση. «Ήθελα απλώς να μεταφράσω τις γεύσεις και τα αρώματα σε μουσική. Αλλά όταν κάθισα να συνθέσω, τοποθέτησα ένα μπουκάλι Krug στο στούντιό μου, όπου προσέλκυσε το βλέμμα μου∙ με ενέπνευσαν επίσης το κομψό σχήμα και το χρώμα του. Η έμπνευσή μου καθοδηγούνταν όλο και περισσότερο… από την αίσθηση.»

Το πρώτο μέρος είναι ένα σόλο, που απηχεί την καθαρότητα και την ακρίβεια, γι’ αυτό ελαχιστοποίησα τη σύνθεση στο βασικό μελωδικό θέμα.
Για το δεύτερο μέρος επέλεξα ένα μικρό μουσικό σύνολο που αφηγείται την ιστορία της χρονιάς (συγκομιδής) και το οποίο αποτελείται από βιολιά, τσέλο και άλλα έγχορδα όργανα, όπου πρόσθεσα ακόμα ξύλινα πνευστά και κρουστά για βάθος.
Το τελευταίο από τα τρία μέρη εκφράζει τη γενναιοδωρία, ερμηνευμένο από μια πλήρη συμφωνική ορχήστρα. Ήμουν σε μια αναζήτηση αρμονίας από πολλαπλούς ήχους, ορχηστρικούς και ηλεκτρονικούς. Όλοι βρίσκουν κάτι που τους εντυπωσιάζει με προσωπικό τρόπο – κάθε εμπειρία είναι μοναδική. κάθε ακροατής θα αποκομίσει κάτι διαφορετικό.
Ρουίτσι Σακαμότο

επιμέλεια-μετάφραση: Κάππα Λάμδα

© periopton

Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας
η καθ΄οιονδήποτε τρόπο αναδημοσίευση/χρήση/ιδιοποίηση
του παρόντος άρθρου, (ολόκληρου ή αποσπασμάτων)