3′ διάβασμα

Το Γραφείο Πνευματικών Δικαιωμάτων των ΗΠΑ υποστηρίζει ότι η χρήση της φωτογραφίας του Πρινς από τον Γουόρχολ δεν ήταν ‘θεμιτή’

Να λοιπόν και μια υπόθεση ιδιοποίησης έργου που δεν προσεγγίζεται θεωρητικά, με όσους πλατειασμούς και ασάφειες αυτό συνεπάγεται, αλλά εξετάζεται στο πλαίσιο αντέγκλησης και μάλιστα σε επίπεδο ανωτάτου δικαστηρίου, η απόφαση του οποίου, προφανώς, θα γίνει εκ των πραγµάτων το σηµείο αναφοράς για παρόμοιες περιπτώσεις.

Η Αμερικανική Υπηρεσία Πνευματικών Δικαιωμάτων υπέβαλε γνωμοδότηση στο Ανώτατο Δικαστήριο, υποστηρίζοντας ότι η χρήση από τον Αντι Γουόρχολ της φωτογραφίας του Πρινς τραβηγμένη από τη Λιν Γκόλντσμιθ δεν ήταν νομότυπη, ευθυγραμμιζόμενη με τις γνωμοδοτήσεις που απέστειλαν η Εθνική Ενωση Φωτογράφων Τύπου και η Αμερικανική Εταιρεία Φωτογράφων Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης.

Πορτρέτο του Πρίνς (αριστερά) της Λιν Γκόλντσμιθ και έργο του Άντι Γουόρχολ

Στις 29 Μαρτίου 2021, το Εφετείο των ΗΠΑ με έδρα τη Νέα Υόρκη διέκρινε ότι η ενότητα του έργου τέχνης Πρινς που δημιούργησε ο Γουόρχολ, δεν ήταν αρκετά μετασχηματιστική και κυριαρχούσε η φωτογραφία της Λιν Γκόλντσμιθ παραβιάζοντας σαφώς τα πνευματικά δικαιώματα της φωτογράφου – υπερισχύοντας έτσι της μοναδικής ετυμηγορίας. Το Ιδρυμα Αντυ Γουόρχολ άσκησε έφεση κατά της απόφασης αυτής στο Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ. Τον Μάρτιο του 2022, το Ανώτατο Δικαστήριο ανακοίνωσε ότι σκοπεύει να ακούσει την υπόθεση ‘Ιδρυμα Αντυ Γουόρχολ κατά Γκόλντσμιθ’ τον Οκτώβριο. Η τελική απόφαση τότε θα μπορούσε να έχει τεράστιο αντίκτυπο στο χώρο των εικαστικών τεχνών όσον αφορά την ιδιοποίηση στην τέχνη.

Δύο από τα έργα του Warhol που βασίζονται κυρίως στην φωτογραφία της Γκόλντσμιθ. Φωτογραφίες από τα τεκμήρια του δικαστηρίου.

Σύμφωνα με το σκεπτικό: «Η νομοθεσία περί πνευματικών δικαιωμάτων ενθαρρύνει τη δημιουργία και τη διάδοση εκφραστικών έργων, παρέχοντας στους κατόχους πνευματικών δικαιωμάτων μοναδικά δικαιώματα επί των καρπών των δημιουργικών τους προσπαθειών, ενώ εξοικονομεί περιθώριο για δευτερογενή χρήση. Το δόγμα της ορθής χρήσης αποτελεί ζωτική πτυχή αυτής της θεσμοθετημένης σταθερότητας».

το Ιδρυμα Αντι Γουόρχολ υποστηρίζει πως το ζωγραφικό έργο διαφοροποιείται από το φωτογραφικό όσον αφορά το μέγεθος της εικόνας και τη σκίαση στα μάτια

Το Ανώτατο Δικαστήριο καλείται να επισκοπήσει πολλές περιπτώσεις και να δεχθεί ένα μικρό μόνο αριθμό από αυτές. Πάντως, το γεγονός ότι συμφώνησε στην ακρόαση αυτής της συγκεκριμένης υπόθεσης σημαίνει ότι έχει κάτι να πει γι’ αυτήν, ωστόσο το τι θα είναι αυτό δεν θα είναι σαφές μέχρι τον Οκτώβριο. Αυτό που είναι προφανές είναι ότι -ανεξάρτητα από τις αποφάσεις του δικαστηρίου- θα είναι εξαιρετικά απαραίτητες για την ερμηνεία του κανονισμού περί πνευματικών δικαιωμάτων και της νομοτελούς χρήσης.

Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας
η καθ΄οιονδήποτε τρόπο αναδημοσίευση/χρήση/ιδιοποίηση
του παρόντος άρθρου, (ολόκληρου ή αποσπασμάτων)

επιμέλεια-κείμενο-μετάφραση: Κάππα Λάμδα

© periopton