3′ διάβασμα

Αυτή η σύντομη παρουσίαση του έργου της Astrid Jahnsen, αποτελεί το τελευταίο μέρος της αναφοράς (δες και τα δυο προηγούμενα άρθρα), αλλά ταυτόχρονα και μια σύγχρονη φεμινιστική προσέγγιση, στη μακρά παράδοση της Ιδιοποίησης στην τέχνη*.

© Astrid Jahnsen

«Αυτό που ήθελα να κάνω με τον λευκό χώρο γύρω από τη φωτογραφία είναι να κατανοήσει ο θεατής πως η φωτογραφία ήταν απλώς ένα μέρος της εικόνας και θα μπορούσε να έχει έναν χώρο για να φανταστεί τα υπόλοιπα. Υπήρχαν περισσότερα για να δει.

Ενιωσα σαν να στεκόμουν πίσω από τον φωτογράφο, οπότε ήταν σαν να παρακάμπτεται και να παρουσιάζεται απλώς μια εικόνα, δημιουργώντας έτσι μια άλλη οπτική γωνία και διαψεύδοντας τη δική του προσέγγιση.»

Το 2017, η Astrid Jahnsen (γεν. 1972) απέκτησε στη γενέτειρά της, τη Λίμα του Περού, μια σειρά από 82 χειροποίητα άλμπουμ που χρονολογούνται από τη δεκαετία του 1950 έως τη δεκαετία του 1990 και συνδυάζουν πορνογραφικές φωτογραφίες με κείμενα.

Αυτά απετέλεσαν την αφετηρία της καλλιτεχνικής αναζήτησής της στην ενότητα ‘ON YOUR KNEES’, όπου επαναφωτογραφίζει το υπάρχον υλικό για το οποίο κάνει αιθέρια και εξαιρετικά λεπταίσθητα κοντινά πλάνα σε αντιδιαστολή με το σαφές των εικόνων.

Με τη βοήθεια της προοπτικής της κάμερας που έχει υιοθετήσει, η Jahnsen ακυρώνει το ανδρικό βλέμμα που κάποτε σεξουαλικοποιούσε και αντικειμενοποιούσε τις γυναίκες στην εικόνα. Αντίθετα, μέσω της επιλογής της γωνίας, της εστίασης και του καδραρίσματος επικεντρώνεται στα βλέμματα των γυναικών, σε στιγμές επαφής ή θραύσματα κειμένου που συνορεύουν με τις εικόνες και αναπτύσσει μια νέα αφηγηματική δομή που δημιουργεί νέα πεδία ερμηνείας.

» Κοιτάζοντας μια φωτογραφία, κοιτάζοντάς την ξανά, με διαφορετικό τρόπο, επαναεστιάζοντάς την, ξανακαδράροντας την εικόνα, ξαναβλέποντας τον λόγο της, κατανοώντας την, βγάζοντάς την εκτός πλαισίου… Όλα αυτά είναι μια άσκηση που επαναλαμβάνω χίλιες φορές. Σκέφτομαι το χρόνο, το χώρο, φαντάζομαι τη στιγμή και συνεχίζω να κοιτάζω, υπομονετικά. Κοιτάζω εγκυκλοπαίδειες, εφημερίδες, περιοδικά, άλμπουμ, φωτογραφίζοντας όλες τις φωτογραφίες- αναλύω, εξετάζω τις φωτογραφίες, ανατρέχοντας από το βλέμμα μου στην εικόνα, φαντάζομαι ότι η φωτογραφική μηχανή είναι ένα τούνελ είκοσι εκατοστών μέσα στο χρόνο.» (Astrid Jahnsen, 2017)

* Ιδιοποίηση στην τέχνη
είναι η χρήση προϋπαρχόντων
αντικειμένων ή εικόνων
με ελάχιστες ή καθόλου μετατροπές
που τυχόν εφαρμόζονται σε αυτά.
Η χρήση της ιδιοποίησης
έπαιξε σημαντικό ρόλο
στην ιστορία των τεχνών.

Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας
η καθ΄οιονδήποτε τρόπο αναδημοσίευση/χρήση/ιδιοποίηση
του παρόντος άρθρου, (ολόκληρου ή αποσπασμάτων)

επιμέλεια-κείμενο-μετάφραση: Κάππα Λάμδα

© periopton