3.5′ διάβασμα

‘crack fold burn bright’

η νέα έκθεση της Τζόι Επισάλλα

Ο όρος «foldtogram», ας αποτολμήσω τη μεταφορά του στα Ελληνικά ως’διπλωγράφημα’, είναι ένα παράγωγο των λέξεων «folded» (διπλωμένο) και «photogram» (φωτόγραμμα), είναι ένας όρος που επινόησε η Νεοϋρκέζα καλλιτέχνις Τζόι Επισάλλα, για να περιγράψει τα αποτελέσματα που προκύπτουν από τη διαδικασία επεξεργασίας φωτοευαίσθητης επιφάνειας στο σκοτεινό θάλαμο και αποτελούν μια νέα προσθήκη στη μακρά ιστορία των φωτογραφιών χωρίς τη διαμεσολάβηση φωτογραφικής μηχανής.

Joy Episalla foldtogram (brnt 1, August 2018), 2018

Τα έργα αυτά σε φωτογραφικό χαρτί που συγκροτούν την ενότητα «crack fold burn bright», έχουν τσαλακωθεί, συσσωρευτεί, κρεμαστεί και σμιλευτεί -κατά κάποιον τρόπο, τόσο κατά τη διάρκεια όσο και μετά την έκθεσή τους στο φως. Η διαδικασία περιλαμβάνει επίσης τη βύθιση των φύλλων χαρτιού σε χημικά, αυτό που η Επισάλλα αποκαλεί «η λάθος σειρά», ενάντια δηλαδή στην τυπική ακολουθία του σκοτεινού θαλάμου -εμφάνιση, ενδιάμεσο λουτρό (στοπ) και στερέωση.

Δρομολογεί τα υγρά χημικά, μέσω της κυματοειδούς τους κίνησης σε λεκάνες και δοχεία. Το χαρτί στη συνέχεια μετασχηματίζεται περαιτέρω κατά τη διάρκεια διαφόρων σταδίων εμβάπτισης και στεγνώματος, μέσω πρόσθετων πτυχών και τσακίσεων, και θέτοντας σε δοκιμασία τη δομική συνοχή του χαρτιού πέρα από την επιφάνειά του, αποκαλύπτοντας τα υποστρώματά του μέσω της συμπίεσης, του σπασίματος και του ‘καψίματος’ του χαρτιού, καθώς και της λείανσης της ματ επιφάνειάς του ή θαμπώνοντας τη γυαλάδα του.

Παράγωγα αυτής της διεργασίας είναι αφηρημένα έργα μελανής απόχρωσης, ενός είδους πίνακες, εναλλάξ ιριδίζοντες και ομιχλώδεις, με αναπτυγμένα ακανόνιστα πλέγματα που παραπέμπουν σε τριχοειδή δίκτυα.

Όπως υποδηλώνει ο νεολογισμός των διπλωγραφημάτων, κάθε εκτύπωση είναι μια ευέλικτη εξελικτική κίνηση άρθρωσης και επανασύνδεσης, του τι επιφυλάσσει το μέλλον, και εμπεριέχοντας το μέλλον του. Το λεπτό πάχος του χαρτιού μπορεί να συγκρατήσει την ανάπτυξη, «μεταφέροντας τις ιστορίες του», όπως δηλώνει η Επισάλλα, όπου «κάθε επανάληψη είναι ένα νέο μέλλον».

άποψη εγκατάστασης
άποψη εγκατάστασης

Αλλά οι εύθραυστες, στρεβλωμένες, σπασμένες και τσαλακωμένες τοπογραφίες μπορεί επίσης να θυμίζουν κρακελαρισμένα κεραμικά και δέρμα – ή ανεξήγητα κατάλοιπα που βρέθηκαν σε κάποιο βιομηχανικό χώρο ή ίσως ανακαλύφθηκαν σε ένα δάσος. Το έργο αναπτύσσεται πάνω σε ένα μονοκόμματο ρολό φωτογραφικού χαρτιού -η μεγάλη και ενιαία επιφάνεια εντείνει εν γένει την ατμόσφαιρα της αινιγματικής απειλής-, το οποίο ξεδιπλώνεται στο έδαφος και, σύμφωνα με την προσέγγιση που βασίζεται στη διαδικασία της Επισάλλα, φαίνεται να μεταμορφώνεται στην πορεία.

έως 29 Ιουλίου στη γκαλερί Tibor de Nagy

επιμέλεια-κείμενο: Κάππα Λάμδα

© periopton

Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας
η καθ΄οιονδήποτε τρόπο χρήση/αναπαραγωγή του παρόντος άρθρου,
(ολόκληρου ή αποσπασμάτων), χωρίς την άδεια του εκδότη