2′ διάβασμα

‘οι λουόμενοι’
‘les baigneurs’
© Κ.Λ. 2022
‘το απομεσήμερο ενός φαύνου’
‘l’ après-midi d’un faune’
© Κ. Λ. 2022

Αυτή η ενότητα είναι ένας αλληγορικός διαλογισμός για τον κύκλο της μνήμης, της εμφάνειας και της λήθης∙ έντονα παραποιημένες ή επεξεργασμένες εικόνες που θυμίζουν αποσταθεροποιημένη ιεράρχηση υποκειμένου-θέματος. Eίναι η διαδικασία της αντικειμενοποίησης και τροποποίησης του ανθρώπινου σώματος εσκεμμένα, μια δυναμική αφαίρεση, καταγράφοντας το καθ’ υπερβολήν, την ειδοποιό αλλαγή.

Τα επικαλυπτόμενα και αλληλοσυνδεόμενα επίπεδα χρώματος, διαμορφώνουν το σύνολο ή μέρος ενός ευρύτερου αναγνωρίσιμου θέματος∙ έτσι το κάθε έργο αναπτύσσει μια συμπαγή, συνεκτική ουσία που προσδίδει στην επιφάνεια μια αίσθηση σταθερότητας, καθώς μετατοπίζεται από το οικείο στο παράξενο με έναν τρόπο που φαίνεται να ξεφεύγει από τις λέξεις, την αφήγηση.

Κάθε εικόνα συνιστά εν μέρει τοπίο, εν μέρει αφαίρεση, περιπαικτικό σχόλιο, προβολές εκτός εστίασης που περιέχουν σιλουέτες να θυμίζουν δραστηριότητες και συνευρέσεις ανθρώπων. Είναι η ασάφεια της κατάληξης, η στιγμή της μετατροπής, η καθοριστική κίνηση, οι εικόνες ενδιαμέσως. Οι περιδινήσεις ασαφών διαφανών χρωμάτων αποκαλύπτουν έναν κόσμο που έχει συλληφθεί στο παρελθόν και αποτυπώνεται και στο παρόν, μοιάζοντας με συνεχή μοναδικότητα και επανανασύσταση, σαν επαλαμβανόμενος οπτικός βρόχος. (Κ. Λ.)

Nota bene

το εισαγωγικό κείμενο, λόγω του ιδιαίτερου χαρακτήρα του,
αναγκαστικά περιοριστικό και συνοπτικό και για τούτο ελλιπές.

Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας
η καθ΄οιονδήποτε τρόπο αναδημοσίευση/χρήση/ιδιοποίηση
εικόνων και κειμένου ή μέρους τους (αυτούσιων ή τροποποιημένων)
καθώς και η χρήση της βασικής σύλληψης του έργου,
των προτεινόμενων σαφών εικαστικών λύσεων,
όσο και των επιμέρους (σε χώρο και έννοια) ιδεών.

επιμέλεια-κείμενο-εικόνες: Κάππα Λάμδα

© periopton