2′ διάβασμα

Ο οίκος δημοπρασιών Κρίστις πούλησε ένα εξαιρετικό τεχνούργημα, το οποίο αναφέρεται σε ένα από τα πιο εμβληματικά αλλά, μη πραγματοποιημένο -δυστυχώς- κινηματογραφικό έργο, την σχεδιαζόμενη από τον Αλεχάντρο Γιοντορόφσκι κινηματογραφική προσαρμογή του σημαντικού μυθιστορήματος επιστημονικής φαντασίας ‘Dune’, που έγραψε ο Φρανκ Χέρμπερτ το 1965.

Για την υλοποίησή του και για την ακριβή απόδοση των κόσμων και των χαρακτήρων που περιέχονται στο Dune, ο Γιοντορόφσκι συγκέντρωσε μερικούς από τους πιο ταλαντούχους καλλιτέχνες της εποχής του συμπεριλαμβανομένων των Κρις Φος, Χανς Ρούντι Τζίτζερ και βεβαίως τον μεγάλο Μέμπιους (Ζαν Ζιρό). Οραματίστηκε μια ταινία διάρκειας 10-15 ωρών με πρωταγωνιστές τον Σαλβατόρ Νταλί, τον Μικ Τζάγκερ και τον Όρσον Γουέλς, επενδεδυμένη μουσικά από τους Πινκ Φλόιντ. Η ταινία όμως δεν πραγματοποιήθηκε ποτέ, καθώς ο Γιοντορόφσκι δεν μπόρεσε να συγκεντρώσει την απαραίτητη χρηματοδότηση, αλλά παρ’ όλα αυτά, το ‘βιβλίο παρουσίασης’ (pitch book) που επιδεικνύετο στα στούντιο έγινε αντικείμενο θρύλου, με τις εικονογραφήσεις του να έχουν βαθύ αντίκτυπο στο σχεδιασμό άλλων ταινιών επιστημονικής φαντασίας, συμπεριλαμβανομένων των Star Wars και Alien.

Αυτό το αντίγραφο του βιβλίου του Jodorowsky’s Dune, ένα από τα δέκα που πιστεύεται ότι επιβίωσαν από μια σειρά είκοσι μόνον αντιτύπων, πουλήθηκε για 2,66 εκατομμύρια ευρώ αν και η αρχική εκτίμηση ήταν τα 350.000 ευρώ.

Αργότερα προέκυψε ότι οι αγοραστές, ο όμιλος κρυπτονομισμάτων Spice DAO, σχεδίαζαν να πουλήσουν το βιβλίο ως NFT και να καταστρέψουν το πρωτότυπο – ένα σχέδιο που ακυρώνεται από το γεγονός ότι το περιεχόμενο του βιβλίου είναι ήδη διαθέσιμο στο διαδίκτυο και ότι η αγορά ενός αντιγράφου δεν αποδίδει πνευματικά δικαιώματα στον ιδιοκτήτη.

κείμενο-επιμέλεια: Κάππα Λάμδα

© periopton