αναφωνεί η Lavazza μέσα από το ημερολόγιο του 2021
«Ο καθένας από εμάς μπορεί να μετατραπεί σε αγγελικό πλάσμα με την παραμικρή αλλαγή προοπτικής, χρησιμοποιώντας εργαλεία με νέους τρόπους και επιτρέποντας στα λάθη μας να μας καθοδηγήσουν προς νέες αλήθειες». Christy Lee Rogers εικαστικός. Νάσβιλ Τενεσί, ΗΠΑ.
Η εταιρεία Lavazza κατέχει έναν από τους πρωταγωνιστικούς ρόλους στο πεδίο του καφέ και ταυτόχρονα με την ετήσια έκδοση του εταιρικού της ημερολογίου, αναδεικνύει καινούργιες αισθητικές τάσεις και διαμορφώνει νέους εννοιολογικούς ορίζοντες.
Ως έκφραση αυτού του νέου εννοιολογικού μονοπατιού ήταν η διαφημιστική εκστρατεία «Καλημέρα Ανθρωπότητα», υπογεγραμμένη από τον Αρμάντο Τέστα και ξεκίνησε ως μαρτυρία της ανάγκης να βρούμε και να δεχθούμε ο ένας τον άλλο, και να προχωρήσουμε μαζί. Αυτό το εμφατικό περιεχόμενο, μια δημιουργική προσέγγιση με έντονο συμβολισμό και η σύγχρονη γλώσσα έχουν συμβάλει στη διάδοση των καθολικών αξιών της ανοχής, της προόδου και της αειφορίας. Όλα τα μηνύματα που αποτελούν τη βάση του οράματος της εταιρείας.
Το ημερολόγιο ήταν πάντα ένα εμβληματικό αντικείμενο που λειτουργεί ως όργανο όχι μόνο για να αφηγηθεί την ιστορία μιας εταιρείας και να δώσει φωνή σε όλα τα πρόσωπα και τις ιστορίες του προϊόντος, αλλά και για να μεταφέρει σημαντικά μηνύματα. Και ακόμη περισσότερο φέτος, δεδομένου ότι αυτή η συγκεκριμένη έκδοση σχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε κατά τη διάρκεια μιας ακραίας συνθήκης, αυτής της περιόδου εγκλεισμού.
Με ένα μωσαϊκό συμμετεχόντων και προσωπικοτήτων, πέρα από τους 13 καταξιωμένους φωτογράφους, το ημερολόγιο Lavazza αποτελεί ένα σύνθετο καλλιτεχνικό έργο που μέσα από τη μέγιστη ελευθερία κάθε καλλιτέχνη, την προσωπική ματιά του και το ιδιαίτερο στυλ του, προβάλλει ένα νέο και θετικό όραμα της ανθρωπότητας. Εναν τρόπο σκέψης που οδηγεί στην αυγή μιας νέας ανθρωπότητας.
«Φαντάστηκα αυτή τη νέα ανθρωπότητα ως επιστροφή στην απαρχή του κόσμου. Ένα ευφάνταστο όραμα στο οποίο ο άνθρωπος είναι ένα με τη φύση». Denis Trouve φωτογράφος. Παρίσι, Γαλλία
«Παγιδευόμαστε στα συστήματα που διαφοροποιούν και διαιρούν τους ανθρώπους και τους τόπους. Ήθελα να κάνω μια εικόνα που να παρακάμπτει τις κατηγορίες για μια στιγμή και στέκεται ως ένα είδος μνημείου ή υπενθύμισης ότι οι άνθρωποι, ο φυσικός κόσμος και ο κατασκευασμένος από τον άνθρωπο κόσμος, είναι συνυφασμένοι».
Carolyn Drake φωτογράφος. Καλιφόρνια, ΗΠΑ
«Ελπίζω να βρω στην ίδια χαρά, την ίδια περιέργεια, την ίδια αγάπη, και τον ίδιο σεβασμό για τους συνανθρώπους μας που προσπαθήσαμε να της εμφυσήσουμε.
Η ίδια ανθρωπιά που ονομάζουμε «νέα» και που ελπίζω μέχρι τότε να έχει γίνει «παλιά».
Steve McCurry φωτογράφος, ΗΠΑ
«Το μόνο που χρειαζόμαστε είναι να κατανοήσουμε τη διαφορά μεταξύ του να είμαστε οι φύλακες και όχι οι ιδιοκτήτες της Γης. Για να προστατέψουμε αυτόν τον κόσμο για αυτούς που θα ακολουθήσουν».
Charlie Davoli σουρεαλιστής φωτογράφος. Λέτσε, Ιταλία
«Η φύση μας έστειλε ένα ισχυρό μήνυμα και μας υπενθύμισε πόσο μικρός και βαθιά διασυνδεδεμένος είναι ο κόσμος μας. Είναι μια κομβική στιγμή για να φανταστούμε τη σχέση μας με τη φύση και μεταξύ μας. Πρέπει να φροντίσουμε αυτόν τον πλανήτη και να προστατεύσουμε τους υπάρχοντες οικοτόπους». Ami Vitale φωτορεπόρτερ και τεκμηριωτική φωτογράφος, ΗΠΑ
«Κατά τη διάρκεια των πολλών μηνών περιορισμού στο σπίτι, φωτογράφισα μια επαναλαμβανόμενη εμφάνιση ανθρώπων όλων των ηλικιών που φορούσαν μάσκες που περπατούσαν, έτρεχαν, περνούσαν και κάθονταν στο παγκάκι μου. Το θέαμα ήταν η επιβεβαίωση της ζωής. Ελπίζω ότι μπορούμε να εφαρμόσουμε αυτή τη νέα συνειδητοποίηση του κοινού μας είδους σε άλλα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κόσμος». Martha Cooper περβαλλοντική φωτογράφος. Νέα Υόρκη, ΗΠΑ.
«Με αυθεντικότητα, να υπηρετούμε τον κόσμο και να προσφέρουμε στους ανθρώπους όμορφα αγαθά χωρίς την απληστία και την κακοποίηση της Μητέρας Γης και των κατοίκων της». David LaChapelle φωτογράφος και σκηνοθέτης. Νέα Υόρκη, ΗΠΑ.
«Ας προσπαθήσουμε να κατανοήσουμε ο ένας τον άλλον πέρα από τα λόγια, πέρα από τις ιδέες, μόνο από την κοινή μας καταγωγή. Και τι είναι καλύτερος καθρέφτης του εαυτού μας, του ποιοι είμαστε, από τα μάτια μας; Ίσως διαισθητικά, μέσω της οπτικής επαφής, μπορούμε να επιτύχουμε μια υψηλότερη κατανόηση ο ένας για τον άλλο». Martin Schoeller φωτογράφος πορτραίτου, Γερμανία
«Δεν είναι ο πλουσιότερος που κερδίζει, αλλά ο πιο αφοσιωμένος διανοητικά». Joey L. φωτογράφος και σκηνοθέτης, ΗΠΑ
«Μόνο από εμάς εξαρτάται το μέλλον που θέλουμε να οικοδομήσουμε».
Eugenio Recuenco φωτογράφος.Μαδρίτη, Ισπανία
«Όχι πλέον άνθρωπος αλλά ανθρώπινο ον, όχι πλέον ένας κόσμος στο κέντρο του Σύμπαντος, σε σύγκρουση και ανταγωνισμό με το φυσικό περιβάλλον, αλλά η ανθρωπότητα που έχει επίγνωση ότι αποτελεί ένα σημαντικό μέρος του».
Simone Bramante φωτογράφος και καλλιτεχνικός διευθυντής, Ιταλία