3′ διάβασμα

© David J. Whitcomb

Όταν ο δικηγόρος Ντέιβιντ Γουίτκομπ αγόρασε ένα τριώροφο κτίριο στη Τζενίβα της Νέας Υόρκης, τον περασμένο Δεκέμβριο, δεν περίμενε να βρει σ’ αυτό φωτογραφίες από τον προηγούμενο αιώνα – συμπεριλαμβανομένου ενός πορτραίτου της γνωστής σουφραζέτας Σούζαν Β. Άντονι.

πορτραίτο της Susan B. Anthony
© David J. Whitcomb

  Αφαιρώντας μια γυψοσανίδα, που είχε υποστεί ζημιά από το νερό, από την οροφή του τρίτου ορόφου του κτηρίου, έπεσαν πάνω σε μια άγνωστη μέχρι τότε, σφραγισμένη σοφίτα. Περνώντας το κεφάλι του από το άνοιγμα και φωτίζοντας με φακό το χώρο, φωτογραφίες μιας άλλης εποχής απλώθηκαν μπροστά του, κατά δεκάδες, ανάμεσα σε αξεσουάρ, φωτογραφικές μηχανές, σκηνικά και έπιπλα αντίκες. Τα απομεινάρια ενός αιωνόβιου στούντιο φωτογραφίας, που οι στιβαγμένες επίχρυσες κορνίζες έριχναν χρυσές ανταύγειες καθώς η δέσμη φωτός έπεφτε επάνω τους. Η ίδια η ύπαρξη της σοφίτας και το περιεχόμενό της είχαν περάσει απαρατήρητα κάτω από τη μύτη – ή μάλλον πάνω από το κεφάλι – των πρώην ιδιοκτητών. Ο θησαυρός φαίνεται να έχει ξεχαστεί στα μέσα του 20ου αιώνα, προς μεγάλη χαρά των αυτοσχέδιων αρχαιολόγων που τον ανακάλυψαν ξανά. Ο θησαυρός του φωτογράφου.

Όλη αυτή η συλλογή ανήκε στον φωτογράφο Τζέιμς Ε. Χέιλ (1850-1920), ο οποίος είχε δημιουργήσει το στούντιο του στον δεύτερο όροφο του σπιτιού γύρω στο 1900. Ο Τζέιμς Ε. Χέιλ, σίγουρα δεν άνοιξε νέους δρόμους στη φωτογραφία αλλά ήταν ένας αναγνωρισμένος φωτογράφος και ενεργός στις ενώσεις φωτογράφων.

ο J.E. Hale
© David J. Whitcomb
© David J. Whitcomb

Η πιο αξιοσημείωτη φωτογραφία από το σύνολο, είναι ένα κορνιζαρισμένο πορτραίτο της σουφραζέτας και ριζοσπάστριας Σούζαν Β. Άντονι (1820-1906), που τραβήχτηκε ένα χρόνο πριν από το θάνατό της, μαζί με το αρχικό γυάλινο αρνητικό, που ήταν δυστυχώς κατεστραμμένο.

το γυάλινο αρνητικό με της Susan B. Anthony
© David J. Whitcomb

Συνιδρυτής της Εθνικής Ένωσης Δικαιώματος Ψήφου Γυναικών το 1869 με την Ελίζαμπεθ Κάντυ Στάντον (1815-1902) – επίσης φωτογραφημένη από τον Τζέιμς Ε. Χέιλ – η Σούζαν Β. Άντονι είχε συλληφθεί και δικαστεί από την αμερικανική δικαιοσύνη για την ψήφο της στις προεδρικές εκλογές του 1872. Η εν λόγω φωτογραφία έγινε το επίσημο πορτρέτο της πρωτοπόρου φεμινίστριας.

πορτραίτο που πιστεύεται πως ανήκει στην Elizabeth Cady Stanton
© David J. Whitcomb

Εκτός από τις δύο ηγετικές προσωπικότητες στον αμερικανικό αγώνα για τα δικαιώματα των γυναικών, κανένα άλλο γνωστό άτομο δεν έχει εντοπιστεί μέχρι στιγμής μεταξύ των πολλών άλλων φωτογραφιών που έχουν ανακτηθεί. Ανάμεσα σε φωτογραφίες πορτρέτων στρατιωτικών και αθλητών, περιλαμβάνονται εικόνες μιας ανδρικής ομάδας λακρός, που τραβήχτηκαν το 1909, καθώς και φωτογραφίες μιας γυναικείας ομάδας καλαθοσφαίρισης της Τζενίβα γύρω στο 1904-1905.

Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας
η καθ΄οιονδήποτε τρόπο χρήση/αναπαραγωγή/ιδιοποίηση του παρόντος άρθρου
(ολόκληρου ή αποσπασμάτων)

επιμέλεια-κείμενο-προσαρμογή: Κάππα Λάμδα

© periopton

με στοιχεία από Smithsonian Magazine