2′ διάβασμα

Η συνεργασία της επιχειρηματία, φιλανθρώπου και μουσικού Ριάνα (Rihanna Robyn Fenty) με την οραματίστρια δημιουργό πολυμέσων και ίσως την πιο προκλητική εννοιολογική φωτογράφο της Αμερικής Λόρνα Σίμπσον (Lorna Simpson), κατέληξε σε μια σειρά από πρωτότυπα φωτογραφικά κολάζ με τίτλο «Of Earth & Sky», που παρουσιάζονται στο τεύχος Φεβρουαρίου του περιοδικού Essence.

Διεθνώς γνωστή για τα φωτογραφικά κολάζ της που επαναπροσδιορίζουν τις εικόνες των Μαύρων γυναικών σχολιάζοντας το φύλο, την ταυτότητα, τη φυλή και την εκπροσώπηση (γνωστότερα έργα: ‘Guarded Conditions’ και ‘Square Deal’) , η 60χρονη Σίμπσον συνεχίζει να διερευνά αυτές τις ιδέες και σε αυτό το έργο με τη Ριάνα.

Επεμβαίνει στα πορτρέτα εμπλουτίζοντάς τα με ακουαρέλα, γεωλογικούς σχηματισμούς και εικονογραφήσεις από επιστημονικά εγχειρίδια. Οι συνθέσεις σχηματίζουν ισχυρά, φανταστικά και όμορφα πορτρέτα. Οι εικόνες είναι γεμάτες ζωή και ενέργεια και δυνατότητες. Υπερβαίνουν τον χρόνο.

Στην εισαγωγή της για το βιβλίο με τα κολάζ της Λόρνα Σίμπσον, η ποιήτρια Ελίζαμπεθ Αλεξάντερ (Elizabeth Alexander) έγραψε: «Τα κεφάλια με τα ατίθασα μαλλιά των μαύρων γυναικών αποτελούν προσωπικούς γαλαξίες, ηλιακά συστήματα, σεληνιακά τοπία, εσωτερικά ηφαιστείων. Τα μαλλιά που επιζωγραφίζει έχουν δική τους υπόσταση. Είναι κυματοειδή και θολά και πλήρως ζωντανά. Είναι δάσος και ωκεανός, έχουν το δικό τους συναισθηματικό κλίμα. Τα μαλλιά των μαύρων γυναικών είναι επιστημολογία, αλλά δεν μπορούμε πάντα να διακρίνουμε τους κώδικες. «

Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας
η καθ΄οιονδήποτε τρόπο χρήση/αναπαραγωγή/ιδιοποίηση του παρόντος άρθρου
(ολόκληρου ή αποσπασμάτων)

επιμέλεια-προσαρμογή: Κάππα Λάμδα

© periopton

με στοιχεία από Essence