2′ διάβασμα

μια πρακτική που συνδυάζει τη φωτογραφία pinhole και τη mail art

Η Γιόλα Μόναχοφ-Στόκτον είναι μια φωτογράφος που δημιουργεί μοναδικές εικόνες, χρησιμοποιώντας ιδιοκατασκευασμένες κάμερες μικρο-οπής τις οποίες ταχυδρομεί στον εαυτό της. Το φωτοευαίσθητο υλικό που υπάρχει στο εσωτερικό τους, καταγράφει αυτό το ταξίδι στα διάφορα τμήματα των ταχυδρομείων, των υπηρεσιών παράδοσης δεμάτων καθώς και τη διαδρομή με τα διάφορα μέσα των διανομέων.

Οπως αναφέρει η ίδια: «κατασκευάζω κουτιά, δέματα που περιέχουν φωτογραφικό φιλμ ή χαρτί, τα οποία ταχυδρομούνται σε άλλους ή στον εαυτό μου. Στα δέματα υπάρχει ένα μικρό άνοιγμα κοντά στη διεύθυνση αποστολής και μέσω αυτής εκτίθεται το φωτοευαίσθητο υλικό που είναι τοποθετημένο μέσα. Αποκαλύπτω την τρύπα κατά την αποστολή τους και την καλύπτω όταν τα παραλαμβάνω. Οι ασπρόμαυρες φωτογραφίες είναι μοναδικές εικόνες, κυρίως 28×35εκ. έως 50×60εκ. και πολλές από αυτές έχουν αποτυπωθεί σε ληγμένο φωτογραφικό χαρτί. Οι έγχρωμες φωτογραφίες καταγράφονται σε φύλλα φιλμ, τα οποία μετά σαρώνω και εκτυπώνω.»

«Η ιδέα για το έργο αυτό προήλθε από τη σύγκλιση ενός παρελθόντος μετακίνησης, ως μετανάστις, από την πρώην Σοβιετική Ένωση, το υπόβαθρο μιας έντονα κινητικής εργασίας στο φωτορεπορτάζ, και μια νέα μητρότητα, με αναρίθμητες παραδόσεις κατ’ οίκον λόγω κινητικής δυσπραγίας».

© Yola Monakhov Stockton

Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας
η καθ΄οιονδήποτε τρόπο χρήση/αναπαραγωγή/ιδιοποίηση του παρόντος άρθρου
(ολόκληρου ή αποσπασμάτων)

επιμέλεια-κείμενο: Κάππα Λάμδα

© periopton