3′ διάβασμα

…που απέχουν μεταξύ τους 30 χρόνια.

Αφορά τη φωτογράφιση, για διαφημιστικούς λόγους, των μαχαιριών κουζίνας Victorinox και ICEL.

© Victorinox
© Ε. Μπιλίση
© Τμήμα Φωτογραφίας ΠΑ.Δ.Α

Θεωρώ την λήψη με το μαχαίρι ICEL σαφώς καλύτερη και εξηγώ αμέσως γιατί: Ενώ και στις δυο εικόνες το προϊόν είναι σωστά φωτισμένο ώστε να αναδεικνύεται η υφή του και η σύστασή του (π.χ. η υφή του Victorinox είναι ματ -προφανώς από αμμοβολή, η δε σύσταση του άλλου μαχαιριού περιλαμβάνει χάλκινους συνδετήρες στη λαβή του) και το φόντο είναι γκρίζα πέτρα η οποία είναι οργανικό υλικό, παραπέμπει σε πάγκο εργασίας και ταυτόχρονα αναδεικνύει το γυαλιστερό μέταλλο, υπάρχει μια ειδοποιός διαφορά. Στο μεν Victorinox τα υποστηρικτικά στοιχεία τα οποία -κατά ένα μέρος- υποδεικνύουν και τη χρήση του, είναι έτσι τοποθετημένα ώστε να περιβάλλουν το επίμηκες μαχαίρι (δηλαδή σε μεγάλη απόσταση απ’ αυτό) δημιουργώντας ένα «φλύαρο» κάδρο με μεγάλο αρνητικό χώρο. Ταυτόχρονα σχηματίζεται ένα τρίγωνο, του οποίου οι κορυφές λειτουργούν σαν νησίδες αγκίστρωσης του βλέμματος, ιδιαίτερα αυτή που ορίζεται από το σκορπισμένο αλάτι. Δηλαδή, ξεκινώντας ο θεατής την ανάγνωση από επάνω δεξιά, μεταφέρεται αριστερά και έπειτα κάτω όπου παραμένει για αρκετή ώρα, ανιχνεύοντας -φυσιολογικά- τους κόκκους του αλατιού. Μετά από αυτή την περιδιάβαση, ο θεατής επικεντρώνεται στο κυρίως θέμα.

Στη λήψη με το μαχαίρι ICEL το φόντο είναι και εδώ πέτρα, η παρουσία υγρού, που δηλώνει χρήση, επίσης υπάρχει και η μόνη διαφορά είναι πως δεν επιλέχθηκαν πολλά υποστηρικτικά στοιχεία. Ενα μόνο πράσινο λαχανικό, το οποίο έχει τοποθετηθεί, σαν βάση, κάτω από το προϊόν και του έχει δοθεί μια φορά αντίθετη με τους δείκτες του ρολογιού, δημιουργώντας έτσι μια αριστερόστροφη σπειροειδή κίνηση. Αυτό έχει πολλαπλά οφέλη: πρώτον δημιουργείται ένα πιο «σφιχτό» κάδρο, το προϊόν, λόγω θέσης, είναι το πιο κοντινό σημείο προς τον θεατή και το σημαντικότερο η κίνηση που δημιουργείται υποχρεώνει το βλέμμα να κατευθυνθεί στο κέντρο όπου και το προς διαφήμιση αντικείμενο.

Χαρακτηριστική λεπτομέρεια:

Η πρώτη έγινε το 1990 στο στούντιο του τμήματος Φωτογραφίας του-τότε- Τ.Ε.Ι. Αθηνών, στο πλαίσιο των ασκήσεων του εργαστηρίου Διαφημιστική ΙΙ, από την φοιτήτρια Ε. Μπιλίση (τώρα Δρ. Ευθυμία Μπιλίση -επίκουρος καθηγήτρια στο πανεπιστήμιο του Γουεστμίνστερ).

Η δεύτερη έγινε το 2020 στο πλαίσιο προώθησης των μαχαιριών Victorinox και κυκλοφορεί υπό μορφή καταχωρίσεων σε ξένα έντυπα. (Δυστυχώς, όπως κατά κανόνα συμβαίνει, οι δημιουργοί των διαφημιστικών εικόνων παραμένουν ανώνυμοι και έτσι δεν γνωρίζουμε το όνομα του συγκεκριμένου φωτογράφου).

Οπως καταλαβαίνετε προηγούμεθα (ε, και αφού προηγούμεθα μας αντιγράφουν)*.
*Παρακαλώ να εκληφθεί ως αστείο.

Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας
η καθ΄οιονδήποτε τρόπο χρήση/αναπαραγωγή/ιδιοποίηση
του παρόντος άρθρου (ολόκληρου ή αποσπασμάτων)

 επιμέλεια-κείμενο: Κάππα Λάμδα

© periopton