2′ διάβασμα
Ο Ράσελ Κιρς (Russell Kirsch), ο επιστήμονας υπολογιστών που σάρωσε την πρώτη ψηφιακή εικόνα, πέθανε σε ηλικία 91 ετών.

Σε ηλικία μόλις 23 ετών, με σπουδές στο Harvard και το MIT, εντάχθηκε στο Εθνικό Γραφείο Προτύπων (National Bureau of Standards) ως μέλος της ομάδας Standards Eastern Automatic Computer (SEAC) -υπεύθυνος για το χειρισμό του πρώτου προγραμματιζόμενου υπολογιστή στον κόσμο. Το 1957, ο Κιρς διαδραμάτισε βασικό ρόλο στην ανάπτυξη ενός ψηφιακού σαρωτή εικόνας 5 cm επί 5 cm για το SEAC, που κατάφερε να καταγράψει τις πρώτες ψηφιακές εικόνες.
Αφορμή γι’ αυτό στάθηκε το ερώτημα που τον απασχολούσε -όπως είπε ο ίδιος σε συνέντευξη το 2009: «Τι θα συνέβαινε, εάν οι υπολογιστές μπορούσαν να δουν τον κόσμο όπως εμείς;» Για να απαντήσει στο ερώτημά του επέλεξε μια πρόσφατη α/μ φωτογραφία όπου κρατούσε αγκαλιά τον γιο του μωρό. Η πλήρης εικόνα περιείχε περισσότερες πληροφορίες από αυτές που μπορούσε να απορροφήσει ο υπολογιστής και έτσι ο Κιρς επέλεξε ένα μικρότερο κομμάτι που περιείχε μόνο το πρόσωπο του μωρού. Ψηφιοποίησε την εικόνα μέσω ενός σαρωτή και ενός προγράμματος που είχε διαμορφώσει ο ίδιος και οι συνεργάτες του.
Η φωτογραφία μετατράπηκε σε εικόνα 176 pixel επί 176 pixel – μια κοκκώδης σκιά σε σύγκριση με τις εκθαμβωτικές φωτογραφίες υψηλής ανάλυσης που αποδίδουν σήμερα τα smartphone, αλλά παρ όλα αυτά ήταν η πρώτη ψηφιακή εικόνα.

επιμέλεια-κείμενο: Κάππα Λάμδα
© periopton