2′ διάβασμα

Ο  Ράσελ Κιρς (Russell Kirsch), ο επιστήμονας υπολογιστών που σάρωσε την πρώτη ψηφιακή εικόνα, πέθανε σε ηλικία 91 ετών.

Ο Ράσελ Κιρς κρατά την πρώτη ψηφιακή εικόνα — μια φωτογραφία του γιου του Γουόλντεν που σάρωσε το 1957 (Jamie Francis/Oregonian)

 

Σε ηλικία μόλις 23 ετών, με σπουδές στο Harvard και το MIT, εντάχθηκε στο Εθνικό Γραφείο Προτύπων (National Bureau of Standards) ως μέλος της ομάδας Standards Eastern Automatic Computer (SEAC) -υπεύθυνος για το χειρισμό του πρώτου προγραμματιζόμενου υπολογιστή στον κόσμο. Το 1957, ο Κιρς διαδραμάτισε βασικό ρόλο στην ανάπτυξη ενός ψηφιακού σαρωτή εικόνας 5 cm επί 5 cm για το SEAC, που κατάφερε να καταγράψει τις πρώτες ψηφιακές εικόνες.

Αφορμή γι’ αυτό στάθηκε το ερώτημα που τον απασχολούσε -όπως είπε ο ίδιος σε συνέντευξη το 2009: «Τι θα συνέβαινε, εάν οι υπολογιστές μπορούσαν να δουν τον κόσμο όπως εμείς;» Για να απαντήσει στο ερώτημά του επέλεξε μια πρόσφατη α/μ φωτογραφία όπου κρατούσε αγκαλιά τον γιο του μωρό. Η πλήρης εικόνα περιείχε περισσότερες πληροφορίες από αυτές που μπορούσε να απορροφήσει ο υπολογιστής και έτσι ο Κιρς επέλεξε ένα μικρότερο κομμάτι που περιείχε μόνο το πρόσωπο του μωρού. Ψηφιοποίησε την εικόνα μέσω ενός σαρωτή και ενός προγράμματος που είχε διαμορφώσει ο ίδιος και οι συνεργάτες του.

Η φωτογραφία μετατράπηκε σε εικόνα 176 pixel επί 176 pixel – μια κοκκώδης σκιά σε σύγκριση με τις εκθαμβωτικές φωτογραφίες υψηλής ανάλυσης που αποδίδουν σήμερα τα smartphone, αλλά παρ όλα αυτά ήταν η πρώτη ψηφιακή εικόνα.

Η σαρωμένη εικόνα του γιου του Ράσελ Κιρς, προκάλεσε τεχνολογικές εξελίξεις, συμπεριλαμβανομένων των αξονικών τομογραφιών και της ψηφιακής φωτογραφίας (NIST Digital Archives)

επιμέλεια-κείμενο: Κάππα Λάμδα

© periopton