2′ διάβασμα

απόσπασμα από τη συνέντευξη που έδωσε ο Ευγένιος Τριβιζάς*
στη Ράνια Παπαδοπούλου για το περιοδικό Σχεδία

Αυτό είναι η φαντασία: η φωτιά κάτω από το κατάστρωμα της πραγματικότητας που οδηγεί το ατμόπλοιο της ανθρωπότητας στα αχαρτογράφητα νερά του μέλλοντος.

© Μαραλίνα Λ.

– Η καλλιέργεια της φαντασίας και της δημιουργικότητας είναι από τις πιο παραμελημένες πλευρές της εκπαίδευσης. Παραγεμίζουμε τα παιδιά σαν γαλοπούλες με γνώσεις και πληροφορίες, ενώ αφήνουμε τη φαντασία τους να λιμοκτονεί. Τα παιδιά εισέρχονται στο σχολείο προικισμένα με πλούσια φαντασία και αποφοιτούν με φαντασίες ατροφικές ή στραγγαλισμένες. Μαθαίνουν να υπηρετούν την πραγματικότητα, ενώ θα έπρεπε να μαθαίνουν να την ξεπερνάνε.

– Η πάσης φύσεως εξουσία, θρησκευτική, πολιτική, οικονομική, έχει τη ροπή να θεωρεί αμετάβλητα όσα είναι ρευστά, να μην ανέχεται διαφορετική από την κρατούσα πραγματικότητα, να αναγάγει σε υπέρτατες αξίες τη σταθερότητα και την προβλεψιμότητα. Η εξουσία τότε μόνο αισθάνεται ασφαλής, όταν τα πάντα είναι αυστηρά καθορισμένα και οριοθετημένα. Οι ασκούντες εξουσία λατρεύουν τη στασιμότητα. Φοβούνται καθετί το ρευστό, το μεταβατικό ή υπερβατικό, το μεταβλητό. Εκλαμβάνουν, συνεπώς, ως απειλή την αντιφατική ματιά, την απείθαρχη εστίαση, το «εν δυνάμει» της φαντασίας και έχουν κάθε συμφέρον να τη θέσουν υπό διωγμό.

Nota bene
* Ο Ευγένιος Τριβιζάς είναι καθηγητής εγκληματολογίας
στο Πανεπιστήμιο του Reading
και πολυγραφότατος συγγραφέας εξαίρετων παιδικών βιβλίων

επιμέλεια: Κάππα Λάμδα

© periopton