3′ διάβασμα

Όλοι -υποθέτω- γνωρίζουμε την καταλυτική επίδραση που έχουν οι προπαγανδιστκές αφίσες στην εφαρμογή κάποιου μέτρου. Όπως επίσης γνωρίζουμε πως το πλύσιμο των χεριών είναι το βασικό όπλο πρόληψης στη μάχη με τον κορονοϊό. Βέβαια η καθαριότητα των χεριών σαν προληπτικό μέτρο ενάντια σε μεταδιδόμενες λοιμώξεις δεν είναι καινούργια πρακτική που προτείνεται λόγω της πανδημίας. Επειδή τα χέρια είναι η κύρια οδός μετάδοσης μικροβίων, το σωστό πλύσιμο με σαπούνι και νερό – ή η εφαρμογή της επόμενης καλύτερης επιλογής, δηλαδή της χρήσης ενός απολυμαντικού χεριών με βάση το αλκοόλ – για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα, είναι ένα κρίσιμο μέτρο για την αποφυγή μετάδοσης επιβλαβών μικροβίων και την πρόληψη λοιμώξεων. Αποτελεί κοινή λογική και λειτουργεί.

Η μέθοδος αυτή πρωτοεφαρμόστηκε από τον Ούγγρο ιατρό Ignaz Semmelweis το 1847. Ο Semmelweis, ο οποίος εργάστηκε στη μαιευτική πτέρυγα του Γενικού Νοσοκομείου της Βιέννης, προσπαθούσε να λύσει το μυστήριο του επιλόχειου πυρετού, μια θανατηφόρα μόλυνση που πλήττει τις γυναίκες που μόλις έχουν γεννήσει. Ο Semmelweis συνειδητοποίησε ότι ήταν μεταδοτικός και εισήγαγε μερικές από τις πρώτες σύγχρονες πρακτικές ιατρικής υγιεινής: υποχρεωτικό πλύσιμο χεριών και αποστείρωση ιατρικών οργάνων σε διάλυμα χλωρίου.

Με δεδομένη λοιπόν την αποτελεσματικότητά του, το πλύσιμο χεριών σε πολλές χώρες έγινε αφίσα που υπενθύμιζε, προέτρεπε, απαιτούσε ή κατήυθηνε την τήρηση της στοιχειώδους καθαριότητας, με κορύφωση αυτής της καμπάνιας σήμερα, όπου το πλύσιμο των χεριών είναι πλέον εκ των ων ουκ άνευ.

Παρουσιάζονται λοιπόν παρακάτω δείγματα από τις κατα καιρούς αφίσες που υποστήριζαν αυτή την καμπάνια και οι οποίες καλύπτουν μια ευρεία γκάμα από τις υπέροχες σοβιετικές της κονστρουβιστικής περιόδου έως τις αμερικάνικες κοινωνικής ευταξίας.

Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας
η καθ΄οιονδήποτε τρόπο χρήση/αναπαραγωγή/ιδιοποίηση του παρόντος
(ολόκληρου ή αποσπασμάτων)

έρευνα-επιμέλεια-κείμενο: Κάππα Λάμδα

© periopton