Ο κριτικός τέχνης Germano Celant, ο ιδρυτής και θεωρητικός του κινήματος Arte Povera, ενός από τα πιο γνωστά ιταλικά καλλιτεχνικά κινήματα τη μεταπολεμική περίοδο, πέθανε προσβεβλημένος από τον covid-19.

Germano Celant
Photo: Ugo Dalla Porta/Fondazione Prada.

Ο Germano Celant, γεννημένος στη Γένοβα το 1940, πέθανε σε ηλικία 80 ετών. Είχε νοσηλευτεί στην εντατική του νοσοκομείου San Raffaele στο Μιλάνο για περίπου δύο μήνες, αλλά δεν τα κατάφερε στον αγώνα του κατά των επιπλοκών που οφείλονταν στον κοροναϊό. Είχε παρουσιάσει τα πρώτα συμπτώματα κατά την επιστροφή του στην Ευρώπη από τις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου είχε πάει για να παραστεί στο Armory Show. Η επιδείνωση της κατάστασής του ήταν, επίσης, επακόλουθο επιπλοκών λόγω του διαβήτη.

Ο Γενοβέζος κριτικός τέχνης είναι γνωστός ως ο ιδρυτής της Arte Povera, ενός καλλιτεχνικού κινήματος που ιδρύθηκε στα τέλη της δεκαετίας του 1960 κερδίζοντας αμέσως έδαφος και το οποίο βασίζεται στην επαναπροσδιορισμό της σχέσης μεταξύ ανθρώπου και φύσης, στην ανοχή, στη σημασία της καλλιτεχνικής χειρονομίας, σε αντιδιαστολή με μια καθωσπρέπει και καταναλωτική τέχνη.

Οι καλλιτέχνες που συμμετείχαν σε αυτό εξακολουθούν να είναι από τους πιο γνωστούς Ιταλούς με παρουσίες στη διεθνή αγορά. Είναι συγγραφέας περισσοτέρων των πενήντα εκδόσεων, συμπεριλαμβανομένων καταλόγων, αναλύσεων για το έργο μεμονωμένων καλλιτεχνών ή θεωρητικών κειμένων όπως το Conceptual Art, Arte Povera, Land Art του 1970.

Η δέσμευση του Germano Celant να παρουσιάσει την ιταλική τέχνη στον κόσμο εκδηλώθηκε μέσω του διορισμού του ως επιμελητή στο Guggenheim στη Νέα Υόρκη και σε πολλές εκθέσεις σε μουσεία εκτός Ιταλίας. Διετέλεσε διευθυντής της πρώτης Μπιενάλε Τέχνης και Μόδας της Φλωρεντίας και της Μπιενάλε της Βενετίας το 1997. Μεταξύ των πιο γνωστών Ιταλών κριτικών, η καριέρα του είχε φτάσει στο αποκορύφωμα με την ανάληψη,  από το 2015, της καλλιτεχνικής διεύθυνσης του Ιδρύματος Πράντα.

επιμέλεια: Κάππα Λάμδα

© periopton.com

πηγή: artribune