2.5′ διάβασμα

Ο Adrian Borda είναι εικαστικός και φωτογράφος από το Reghin της Ρουμανίας. Εμπνεόμενος από μια παλαιά έντυπη διαφημιστική εκστρατεία για τη Φιλαρμονική του Βερολίνου, ο Borda κατάφερε να δημιουργήσει μια συναρπαστική σειρά φωτογραφιών από τα εσωτερικά παλαιών οργάνων, όπως το τσέλο και το κοντραμπάσο. Για να επιτευχθούν αυτά τα πλάνα, ο Borda τοποθέτησε μια κάμερα Sony NEX-6 εξοπλισμένη με φακό Samhyang 8mm fisheye μέσα στα όργανα και στη συνέχεια χρησιμοποίησε το smartphone του, ως ασύρματο τηλεχειριστήριο αλλά και ως πολύ χρήσιμο εργαλείο, για την προεπισκόπηση των εικόνων κατά τη διάρκεια της φωτογράφισης.

Στο εύλογο ερώτημα που δημιουργείται «πώς κατάφερε να χωρέσει την -σχετικά- ευμεγέθη μηχανή, σε τόσο περιορισμένους χώρους» έρχεται η απάντησή του να λύσει την απορία: «Δεν γνωρίζω πολλά για τα όργανα που έχω ήδη φωτογραφίσει, απλώς αναφέρω πως ήταν σπασμένα, ανοιχτά προς επισκευή, έτσι ήμουν σε θέση να τοποθετήσω τη μηχανή στο εσωτερικό τους. Το πρώτο που φωτογράφισα, ήταν ένα διπλό μπάσο που βρήκα στο κατάστημα ενός φίλου. Το δεύτερο, ήταν ένα πολύ παλιό γαλλικό τσέλο, από τους χρόνους του Ναπολέοντα που βρήκα στην πόλη Amiens, στο σπίτι της διευθύντριας ορχήστρας Dominique Leroy. »

Και συνεχίζει: «δεν είχα ιδέα πώς να φωτογραφίσω στην αρχή». «Ήταν μια ωραία και διασκεδαστική εμπειρία, το να προσπαθήσω να δημιουργήσω το κατάλληλο κλίμα στο εσωτερικό των μουσικών οργάνων. Μια φορά, χρησιμοποίησα σκόνη ξύλου για να δημιουργήσω καλύτερο φωτισμό. Βέβαια ήμουν εκτός έδρας, δεν είχα μαζί τα φλας μου και έτσι χρησιμοποίησα τον λαμπτήρα της οροφής και μετακινούσα το τσέλο σε διάφορες θέσεις μέχρι να βρω την καλύτερη γωνία». Παρ’όλα αυτά, ο τρόπος που το φως φωτίζει τους εσωτερικούς χώρους από πραγματικά ασυνήθιστες οπτικές γωνίες, δημιουργεί μερικές συναρπαστικές εικόνες μιας καινούργιας πραγματικότητας.

όλες οι φωτογραφίες
all photos
© Adrian Borda

Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας
η καθ΄οιονδήποτε τρόπο αναδημοσίευση/χρήση/ιδιοποίηση
του παρόντος άρθρου, (ολόκληρου ή αποσπασμάτων)

επιμέλεια-προσαρμογή: Κάππα Λάμδα
© periopton