Η τελευταία έκδοση M10-D της Leica, αποτελεί σίγουρα μια σοβαρή υποψηφιότητα, για την κατάκτηση του τίτλου της πιο περίεργης φωτογραφικής μηχανής της χρονιάς. Ο λόγος είναι απλός∙ είναι μια ψηφιακή φωτογραφική μηχανή, σχεδιασμένη όμως να χρησιμοποιείται με τον αναλογικό τρόπο, στον οποίο βέβαια περιλαμβάνονται και τα στοιχεία που έδιναν σασπένς και έκαναν συναρπαστική την φωτογράφιση τις παλιές καλές ημέρες. Αυτά της αβεβαιότητας και της αναμονής. Ξεχάστε αυτά που ξέρατε για άμεση προεπισκόπηση της λήψης και επανάληψή της αν απαιτείται.

Στην M10-D έχει αφαιρεθεί η οθόνη προεπισκόπησης της πλάτης και έχει αντικατασταθεί με… έναν μεγάλο επιλογέα αντιστάθμισης της εικόνας -πρακτική που συναντάμε σε μηχανές στα μέσα του προηγούμενου αιώνα. Αν θέλετε να δείτε τις φωτογραφίες που έχετε τραβήξει, θα πρέπει να περιμένετε μέχρι να φτάσετε στο σπίτι – ή να συνδέσετε την κάμερα με την εφαρμογή Leica Fotos μέσω Wi-Fi.

Η αναλογική ψευδαίσθηση ολοκληρώνεται με ένα ψεύτικο μοχλό προώθησης φιλμ, τον οποίο η Leica αποκαλεί «αναδιπλούμενο μοχλό ξεκούρασης αντίχειρα» (ορίστε;!) και με τον περιορισμό στην λειτουργία, που δίνει τη δυνατότητα μόνον για φωτογράφιση (σ’αυτό δεν θα διαφωνήσω). Πάντως όλες αυτές οι προσαρμογές θυμίζουν την ιδιωματική έκφραση ‘ολίγον έγκυος’.

Κατά τ’άλλα η M10-D είναι ουσιαστικά μια Leica M10-P, μια τηλεμετρική ψηφιακή πλήρους πλαισίου, η οποία προφανώς απευθύνεται σε σκληροπυρηνικούς, σε εκνευριστικά σίγουρους για τα φωτογραφικά τους αποτελέσματα, σε πραγματικούς ματαντόρ της κάμερας (ή τουλάχιστον σε όσους πιστεύουν ότι είναι).

Τα κυριότερα χαρακτηριστικά της είναι:

αισθητήρας CMOS 24MP πλήρους πλαισίου

επεξεργαστής εικόνας Leica Maestro II

οπτικό σκόπευτρο μεγέθους 0,73χ

ISO 100-50000,

συνεχόμενες λήψεις έως 5 fps

ενσωματωμένο Wi-Fi, για χρήση με την εφαρμογή FOTOS

συμβατή με το προαιρετικό EVF

Αν παρ’όλα αυτά, επιμένετε στην αγορά της, η προπαραγγελία της θα σας «ελαφρώσει» κατά 8.000 δολ. – περίπου (τί, φτωχοί είμαστε;).

επιμέλεια-κείμενο: Κάππα Λάμδα

© periopton.com