2′ διάβασμα

…έχοντες (o tempora! o mores!).

Η μάρκα Zenit ήταν γνωστή, μέχρι τη δεκαετία του 1980, για τις πολύ οικονομικές της μηχανές ρεφλέξ «made in USSR» (με ό,τι βέβαια, αυτό συνεπαγόταν σε ποιότητα κατασκευής και απόδοσης). Ειδικότερα, η Zenit E, υπήρξε μια τεράστια επιτυχία (τρία εκατομμύρια αντίτυπα).

Zenit E

Ωστόσο, η τεχνολογική πρόοδος και οι χαμηλότερες τιμές του φωτογραφικού εξοπλισμού από την Ιαπωνία, ήταν ο λόγος που η φίρμα δεν κατάφερε να εκσυγχρονίσει τη σειρά των προϊόντων της. Σήμερα ΕΣΣΔ δεν υπάρχει πια, αλλά ανέλαβε η Ρωσία, να αναβιώσει τη Zenit με το μοντέλο Μ. Είναι μια “mirrorless” τηλεμετρική πλήρους καρέ, που στην ουσία αποτελεί έναν αναθεωρημένο τύπο της Leica M 240, τόσο σε επίπεδο εξαρτημάτων όσο και λογισμικού και της οποίας ο σχεδιασμός του σώματος πραγματοποιήθηκε στη Ρωσία. Μοιάζει σαν μια Leica M 240, εμπνευσμένη όμως από τις σοβιετικές Zenit και Zorky.

Διαθέτει έναν αισθητήρα 24MP full-frame CMOS , ευαισθησίας έως ISO 6400, ταχύτητες από 60-1/4000s, οθόνη LCD 7.62εκ. ανάλυσης 920k-dot, δυνατότητα εγγραφής βίντεο 1080p, εστίαση μέσω live view, σκόπευτρο μεγέθυνσης 0.68x, και δυνατότητα συνεχόμενων λήψεων 3fps. Συνοδεύεται από τον φακό Zenitar 35 mm f/1, μοντούρας τύπου M. Αυτός ο φακός είναι πιθανώς ρωσικής προέλευσης, διότι ο Shvabe Holding, ο βιομήχανος πίσω από τη Zenit, ο οποίος το 2016 δήλωνε ότι σκοπεύει να «αναστήσει» την Zenit για να ανταγωνιστεί την Leica στην πολυτέλεια, είναι πρωτίστως οπτικός.

Μια αναγέννηση που αντηχεί την πρόσφατη μετεξέλιξη της χώρας: η Zenit E ήταν η φθηνότερη SLR, μια συσκευή για τον εργάτη. Η Zenit M είναι μια συσκευή περιορισμένης έκδοσης, αξίας -περίπου- 5500€ ∙ μια καπιταλιστική συσκευή!

Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας
η καθ΄οιονδήποτε τρόπο αναδημοσίευση/χρήση/ιδιοποίηση
του παρόντος άρθρου, (ολόκληρου ή αποσπασμάτων)

επιμέλεια-κείμενο: Κάππα Λάμδα

© periopton.com