Η πρωτότυπη ψηφιακή κόμπακτ της Zeiss, σηματοδοτεί ίσως την επιστροφή της εταιρείας στον τομέα κατασκευής μηχανών, δραστηριότητα που είχε πέσει σε ύπνωση, έπειτα από ένα σύντομο διάστημα ανάμειξής της σ’αυτόν (Contax κλπ). Η ZX1 διαθέτει έναν εντυπωσιακό, μη εναλλασσόμενο, φακό 35mm f/2.0 T*, ο οποίος την κατατάσσει στην ίδια κατηγορία με τις Sony RX1 και Leica Q. Ο αισθητήρας μεγέθους 24×36 (πλήρους καρέ) , δυνατότητας 37 Mpix και ευαισθησίας έως 51200 ISO, δεν διαθέτει σταθεροποιητή. Η μέγιστη ταχύτητα φτάνει το 1/8000s, με τον διακόπτη τοποθέτησης να διαθέτει και ενδιάμεσες, από τις καθιερωμένες, ταχύτητες. Το ηλεκτρονικό OLED σκόπευτρο είναι ανάλυσης 2Mpts -full HD (1,920 x 1,080). Το εντυπωσιακότερο πάντως στοιχείο στο σώμα της μηχανής είναι η οθόνη, η οποία είναι γενναιόδωρα μεγάλη (11 cm), φυσικά αφής και μέσω αυτής γίνεται και η επεξεργασία της εικόνας με το Lightroom CC, το οποίο εμπεριέχεται στην ZX1.

Για να υποστηρίξει αυτές τις λειτουργίες, η μηχανή βασίζεται στο λειτουργικό Android και σε 512GB ενσωματωμένης μνήμης (6800 Raw DNG). Δεν διαθέτει υποδοχή για εξωτερική κάρτα μνήμης(!), αλλά αντισταθμιστικά διαθέτει Wi-Fi και Bluetooth για πλήρη σύνδεση και ευχέρεια αποθήκευσης στο σύννεφο (Cloud storage). Γι’αυτό το λόγο διαθέτει μια υψηλής χωρητικότητας μπαταρία (3190 mAh). Επίσης έχει τη δυνατότητα λήψης βίντεο 4K με 30fps καθώς και full HD με 60 fps.

Ισως στη ZX I βλέπουμε το μέλλον της φωτογραφίας (λέω ίσως, γιατί πολλές φορές έχουμε δει πρωτοποριακές και εντυπωσιακές εφαρμογές και λύσεις, οι οποίες στη συνέχεια εγκαταλείφθηκαν και ξεχάστηκαν). Είναι πράγματι πιθανό, πολλές από τις τεχνολογίες που υπάρχουν εδώ, να υιοθετηθούν και από άλλους κατασκευαστές. Αλλά, το να φανταστεί κανείς ότι όλες οι μηχανές στο μέλλον, θα φιλοξενούν ένα λογισμικό επεξεργασίας και ότι η αποθήκευση θα γίνεται αποκλειστικά -σχεδόν- online, αποτελεί ένα βήμα που νομίζω πως πολλοί φωτογράφοι, θα δυσκολευτούν να κάνουν (ποτέ μη λες ποτέ, βέβαια).

Η ημερομηνία κυκλοφορίας της έχει ορισθεί μέσα στο 2019 και η τιμή της, κατά πάσα πιθανότητα, θα κυμανθεί γύρω στις 4.000 ευρώ.

επιμέλεια-κείμενο: Κάππα Λάμδα

  © periopton.com