3′ διάβασμα

μια σειρά μηχανών από την αναλογική εποχή της φωτογραφίας που, αν μη τι άλλο, δεν περνούν απαρατήρητες

οι στιγμιαίες που… δεν τις έλεγαν Polaroid

Σχεδόν εξ αρχής, υπήρχε αυξημένη απαίτηση από τους υπαίθριους φωτογράφους για την παραγωγή μιας στιγμιαίας εικόνας, την οποία θα πουλούσαν στους φωτογραφιζόμενους αμέσως μετά την λήψη. Έτσι, κατά τα τέλη του 19ου αιώνα, εμφανίστηκαν οι στιγμιαίες φωτογραφικές μηχανές δρόμου και αμέσως έγιναν δημοφιλείς.

 

Νο.3 The Aptus (~1922)

Αρχικά κατασκευασμένες για την έκθεση πλακών σιδηροτυπίας, οι διάφορες εκδόσεις της αγγλικής Aptus, η οποία ξεκίνησε το 1895, έφτασαν μέχρι και τη δεκαετία του 1950. Το μοντέλο της φωτογραφίας είναι του 1922. Οι πλάκες στερεώνονταν στη βάση της κάμερας και έπειτα ανυψώνονταν στη θέση λήψης από έναν περιστρεφόμενο βραχίονα με ένα καουτσούκ αναρρόφησης στο άκρο του, ελεγχόμενο από τον αέρα που απορροφάτο ή εξάγετο από μια φούσκα από καουτσούκ στο άκρο ενός σωλήνα.

Μετά την έκθεση, η πλάκα – με το πάτημα της ελαστικής φούσκας- απελευθερωνόταν για να πέσει σε μια δεξαμενή κάτω από το σώμα (η οποία ήταν χωρισμένη στα δυο για γρηγορότερη επεξεργασία -την ώρα που εμφανιζόταν η μια, ανεσύρετο η άλλη) και η οποία περιείχε ένα συνδυασμό διαλύματος εμφάνισης και στερέωσης.

Λίγα λεπτά αργότερα, ο φωτογράφος ανέσυρε τη μεταλλική πλάκα με την εμφανισμένη εικόνα από τη δεξαμενή, χρησιμοποιώντας ένα μαγνήτη. Παρήγαγε αρκετά μεγάλες φωτογραφίες και το 1927 παρουσιάστηκε ενα μοντέλο, που παρήγαγε φωτογραφίες παρόμοιες σε μέγεθος με το παλιότερο carte de visite, διέθετε όμως διαφορετικό εσωτερικό μηχανισμό.

φακός: Meniscus (διάφοροι φακοί συμπεριλαμβανομένου και ενός αναστιγματικού f/3).

κλείστρο: single-blade pivoted return, B setting.

διάφραγμα: ίριδαςεστίαση: με μετατόπιση του φακού.

εστίαση: με μετατόπιση του φακού.

format: 2 ½» x 1 ¾» πλάκες σιδηροτυπίας.

Νο. 4 Photo-See (1936)

Καθώς προχωρούσαν τα χρόνια και βελτιωνόταν η τεχνολογία, συγκεκριμένα δώδεκα χρόνια πριν από την εμφάνιση της μηχανής στιγμιαίας φωτογραφίας της Polaroid, η American Photo See Corporation, παρουσίασε αυτή τη φωτογραφική μηχανή μικρών διαστάσεων Art Deco αισθητικής, η οποία αποτύπωνε και εμφάνιζε μια εικόνα σε πέντε λεπτά. Το κατόρθωνε με την τοποθέτηση ενιαίων φύλλων φιλμ σε φωτοστεγανό φορέα.

Με την κάμερα κλειστή, το φίλμ εξαγόταν από την υποδοχή με μηχανισμό που ήταν τοποθετημένος στο πίσω μέρος του σώματος (από μια κινητή ακίδα), μεταφερόταν στο εστιακό επίπεδο, γινόταν η λήψη και στη συνέχεια το φιλμ επανεισαγόταν στον φορέα του.

Χρησιμοποιώντας μια παρόμοια διαδικασία, ο φορέας τοποθετείται στο ειδικό δοχείο εμφάνισης αποσύρεται ξανά με παρόμοιο μηχανισμό και η φωτογραφία περνάει από ένα άνοιγμα με επένδυση από καουτσούκ, καθώς πιέζεται από εξωτερικό σφιγκτήρα. Τα φωτοστεγανά στόμια στο μπροστινό μέρος του δοχείου, επιτρέπουν την διάχυση των χημικών ουσιών και την επεξεργασία του υλικού. Οι εμφανισμένες εικόνες ήταν τετράγωνες με πλευρά περίπου 4 εκ.

το τανκ εμφάνισης

Λόγω του πολύπλοκου τρόπου λήψης και εμφάνισης των φωτογραφιών, νομίζω ότι η διάρκεια ζωής της ήταν μόλις ένας χρόνος.

Δείτε επίσης:

πρωτότυπες, παράξενες, ενδιαφέρουσες αλλά… λησμονημένες (I)

πρωτότυπες, παράξενες, ενδιαφέρουσες αλλά… λησμονημένες (IΙ)

πρωτότυπες, παράξενες, ενδιαφέρουσες αλλά… λησμονημένες (IV)

Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας
η καθ΄οιονδήποτε τρόπο αναδημοσίευση/χρήση/ιδιοποίηση
του παρόντος άρθρου, (ολόκληρου ή αποσπασμάτων)

έρευνα-επιμέλεια-κείμενο: Κάππα Λάμδα

© periopton.com