Το Shutterbug γίνεται αποκλειστικά ψηφιακό

Το γνωστό περιοδικό φωτογραφίας Shutterbug ανακοίνωσε ότι θα τερματίσει την παραγωγή της έντυπης έκδοσής του της λόγω της αύξησης του κόστους του χαρτιού. Μετά το οριστικό κλείσιμο του ιστορικού περιοδικού Popular Photography τον Μάρτιο του 2017, το Shutterbug είναι το δεύτερο μεγάλο όνομα που θα ακολουθήσει το παράδειγμα. Αυτό σηματοδοτεί το τέλος μιας συνεχούς παρουσίας 45 χρόνων.

«Το περιοδικό Shutterbug είχε μια μεγάλη πορεία, αλλά το τοπίο των μέσων ενημέρωσης άλλαξε δραματικά τις τελευταίες τέσσερις δεκαετίες και θεωρήσαμε ότι ήταν η κατάλληλη στιγμή να παραμείνει το Shutterbug μια δυναμική παρουσία, αλλά μόνο στο διαδίκτυο», ανέφερε ο αρχισυντάκτης του.

Οι επιπτώσεις του άρθρου 13 σχετικά με την κοινή χρήση των φωτογραφιών

Η Επιτροπή Νομικών Θεμάτων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ενέκρινε τροποποιήσεις στην οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχετικά με το θέμα της πνευματικής ιδιοκτησίας στην ψηφιακή αγορά. Το άρθρο 13 αποτελεί μέρος αυτής της οδηγίας. Η νέα τροπολογία απαγορεύει στους δικτυακούς τόπους να χρησιμοποιούν φωτογραφίες χωρίς την κατάλληλη εξουσιοδότηση από τον κάτοχο των πνευματικών δικαιωμάτων. Προηγουμένως, η πλειοψηφία των ‘μεγάλων’ των ψηφιακών μέσων ενημέρωσης, όπως το Facebook και το Instagram δεν ήταν υπόλογοι στο κοινό τους για τη χρήση μη εξουσιοδοτημένου περιεχόμενου πνευματικής ιδιοκτησίας.

Η κίνηση αυτή είναι ένα σημαντικό βήμα για την παροχή μεγαλύτερης ισχύος στους αρχικούς δημιουργούς οπτικών περιεχομένων. Ωστόσο, η πρόκληση που αντιμετωπίζουν οι εταιρείες παγκοσμίως θα είναι η δημιουργία ψηφιακών «φίλτρων» βασισμένων σε αλγόριθμο για όλους τους ιστότοπους, έτσι ώστε να είναι δυνατή η επικύρωση των διαθέσιμων δικαιωμάτων για κάθε φωτογραφία που υποβάλλεται.

 

© periopton.com

επιμέλεια: Κάππα Λάμδα