Η Samyang αποσύρει προσωρινά από την Ευρωπαϊκή αγορά τους φακούς της XP 50mm f/1.2 και XP 85mm f/1.2, γιατί παρουσιάζουν -επικίνδυνες υποθέτω- ομοιότητες στον σχεδιασμό με τους αντίστοιχους Zeiss.

(Μη βιαστείτε να αρχίσετε να τις ψάχνετε γιατί -κατά τη γνώμη μου- δεν υπάρχουν τουλάχιστον stricto sensu , ούτε βέβαια να σας περάσουν πονηρές ιδέες περί τιμής και απόδοσης)

Η ανακοίνωση της Samyang έχει ως εξής:

«Εχει προκύψει ένα ζήτημα μεταξύ Samyang και Zeiss, σχετικό με το σχεδιασμό των φακών της σειράς XP 85mm και 50mm. Η Carl Zeiss υπέβαλε αίτηση προσωρινής διαταγής στα γερμανικά και κοινοτικά δικαστήρια, για την απαγόρευση της διάθεσης και εμπορίας φακών σειράς XP σε ολόκληρη την ΕΕ η οποία, δυστυχώς, έγινε δεκτή από τα δικαστήρια.

Προκειμένου να αποφευχθούν τυχόν περαιτέρω αντιδικίες, η Samyang θα σταματήσει να στέλνει τους φακούς στην Ευρώπη έως ότου επιλυθεί αυτό το θέμα σχεδιασμού.»

Νόμος της ΕΕ περιλαμβάνει μια διάταξη περί μορφής εμφάνισης (trade dress)*, που προστατεύει την οπτική εμφάνιση ενός προϊόντος από το να αντιγραφεί. Όπως φαίνεται, αυτοί οι φακοί Samyang έχουν κάποια ξεχωριστά χαρακτηριστικά σχεδίασης που μοιάζουν με τους φακούς Zeiss, για παράδειγμα – όπως περισσότερο ειδικοί από εμένα υποθέτουν – μια ομαλή καμπύλη που σχηματίζεται μεταξύ του κυλίνδρου και του καλύμματος του φακού (!).

(εδώ φαίνεται ότι έχουμε την τιμωρία της πρόθεσης, γιατί κάποια ορατή ομοιότητα ικανή να αποπροσανατολίζει τον καταναλωτή δεν διακρίνεται∙ θυμίζει λίγο το «The Minority Report» του Philip K. Dick)

*Η μορφή εμφάνισης (trade dress), για το εμπόριο, είναι ένας τεχνικός νομικός όρος, που αναφέρεται γενικά στα χαρακτηριστικά της οπτικής εμφάνισης ενός προϊόντος ή της συσκευασίας του (ή ακόμη και του σχεδιασμού ενός κτιρίου), που σηματοδοτούν την πηγή του προϊόντος στους καταναλωτές. Το trade dress, είναι μια μορφή πνευματικής ιδιοκτησίας.

επιμέλεια-κείμενο: Κάππα Λάμδα