η συμμετοχή της φοιτήτριας του τμήματος Φωτογραφίας του ΠΑ.Δ.Α, Κατερίνας Χατζηδημητρίου, στην ετήσια έκθεση ‘Νέοι Ελληνες Φωτογράφοι’* που περιλαμβάνεται στις εκδηλώσεις του Athens Photo Festival 2018

[…] Όμως, την επίμαχη στιγμή, διάφορα νέα συναισθήματα περνούν γρήγορα μέσα από το μυαλό: σε μια στιγμή, αυτό που είχε εμφανιστεί σαν δύσκολο γίνεται απολύτως εύκολο∙ σε ένα άλλο, παρουσιάζονταν εμπόδια που ποτέ κανείς δεν είχε σκεφθεί, η φαντασία συρρικνώνεται, τα μέλη αρνούνται να υπακούσουν και η καρδιά ανακαλεί τις υποσχέσεις που δόθηκαν με τόση σιγουριά.

[…] Η καρδιά, βεβαίως, έχει πάντα κάτι να πει για το τι πρόκειται να συμβεί σ’ αυτόν που ακούει προσεκτικά. Αλλά τι γνωρίζει η καρδιά; Μόνο ένα μικρό μέρος από αυτό που έχει ήδη συμβεί.
(από το βιβλίο ‘Οι Μνηστευμένοι’ του Alessandro Manzoni -μτφρ. Κ.Λ.)

ΝΥΦΕΣ”: πρόκειται για μια σειρά νυφικών απεικονίσεων με τα υποκείμενα να λειτουργούν ως υβριδικά γλυπτά. Τα πρόσωπά τους καλύπτονται με μάσκες που συμβολίζουν την αποπροσωποποίηση της γυναίκας με την είσοδό της στον έγγαμο βίο. Κάτω από τις μάσκες κρύβονται οι προσδοκίες και οι ανασφάλειές τους. Τα οικιακά αντικείμενα, που καταλαμβάνουν μεγάλο μέρος της καθημερινότητάς τους, αλλάζουν χρήση και μετατρέπονται σε ένα ισχυρό νυφικό σύμβολο, την ανθοδέσμη.

Οι απεικονίσεις αυτές δεν έχουν στόχο να δημιουργήσουν ένα παραμυθένιο πρότυπο ή να υποσχεθούν την ευτυχία, αλλά να προσφέρουν μια νέα ματιά στην έννοια του γάμου και τις συμβάσεις του, στην θέση της γυναίκας και στους ρόλους που καλείται να υποδυθεί. Οι “ΝΥΦΕΣ” είναι αινιγματικές μορφές, στέκονται σε έναν ουδέτερο χώρο που είναι το μεταίχμιο ανάμεσα στο πραγματικό και το φανταστικό.

The project examines the women’s place in married life. “NYFES” are bridal depictions where the subjects act as surrealistic hybrid sculptures. Their faces are covered with masks, symbolizing the depersonalization of women by entering married life. Their dreams, expectations and insecurities are hidden below the masks. The household items, which occupy a large part of their everyday life, are transformed into a powerful bridal symbol, the bridal bouquet.

These depictions do not intend to create a fairy tale or to promise happiness. The project “NYFES” stands against old and new stereotypes concerning marriage conventions and the roles that a woman is called upon to deal wit h . All the figures are enigmat ic standi ng in a neutral timeless space, it is the midspace of reality and imagination.

Nota bene
Η φωτογράφος, απαντώντας στις ερωτήσεις του periopton.com
διευκρινίζει πως:

– Οι μάσκες που φορούν οι ‘Νύφες’, είναι όλες χειροποίητες. Για το σκοπό αυτό απευθύνθηκα στον πολύ καλό συνεργάτη  Άρη Παϊζάνο- Μαυράκη (Μεταπτυχιακό Ψηφιακές Μορφές Τέχνης της σχολής Καλών Τεχνών). Αυτός εκπόνησε τα σχέδια και κατασκεύασε τις μάσκες μια προς μια. Θα ήθελα να τον ευχαριστήσω και από εδώ, καθώς ήταν βασικός συντελεστής του project αυτού.
– Αρχικά το project μου πήρε ενάμιση χρόνο για να ολοκληρωθεί: έρευνα, συλλογή φορεμάτων, κατασκευές, δοκιμές (λήψεων, χρωματικής παλέτας και φωτισμού), φωτογράφιση, ψηφιακή επεξεργασία και προεκτύπωση.
– Τα φορέματα αγοράστηκαν όλα, στο σύνολο 20, ενώ έκανα περίπου 6 μήνες να τα συλλέξω. Δεν πρόκειται για ενδύματα σύγχρονης μόδας, αλλά για μοντέλα περασμενων δεκαετιών.
-Όσον αφορά τη φωτογράφιση, ξεκίνησα να φωτογραφίζω με φιλμ και συγκεκριμένα με μηχανή μεσαίου φορμά, αλλά λόγω των περιορισμών που έχει το φιλμ στην ψηφιακή επεξεργασία δεν ήταν εφικτό να αποδώσω την χρωματική παλέτα που είχα εξαρχής στο μυαλό μου. Παρ’ολα αυτά μέσα απο αυτόν τον πειραματισμό βοηθήθηκα αρκετά ώστε να αποδώσω την οργανικότητα που επιθυμούσα στις γυναικείες μορφές του project.

 

κείμενο – φωτογραφίες: © Κατερίνα Χατζηδημητρίου
για επικοινωνία με την φωτογράφο:
[email protected]

© periopton.com

επιμέλεια: Κάππα Λάμδα

*Μουσείο Μπενάκη
(Πειραιώς 138)

6 Ιουνίου – 29 Ιουλίου 2018