…με αβέβαιο μέλον.

Πρόκειται για τον τύπο εικόνας υψηλής απόδοσης HEIF (προφέρεται ‘χίιφ’) και αποτελεί μια εφαρμογή του Moving Picture Experts Group (MPEG) ενός διεθνή οργανισμού που αναπτύσσει πρότυπα συμπίεσης για ήχο και εικόνα. Υπερτερεί σε πολλά σημεία έναντι του διεθνώς διαδεδομένου πρωτοκόλλου JPEG, το οποίο δημιουργήθηκε το 1992 από έναν αντίστοιχο οργανισμό τον Joint Photographic Experts Group. Ηταν τότε που έκανε τα πρώτα της βήματα η ψηφιακή φωτογραφία αλλά ταυτόχρονα η υπολογιστική ισχύς ήταν ένα κλάσμα των σημερινών και τα εργαλεία συμπίεσης δεν μπορούσαν να είναι τόσο αποτελεσματικά, γι’αυτό και η μέθοδος αυτή δείχνει έντονα πλέον την ηλικία της με επιτακτική επομένως την ανάγκη για μια αναβάθμιση.

Οπως θα θυμούνται -ίσως- οι παλιοί, υπήρξαν στο παρελθόν αρκετές απόπειρες να αντικατασταθούν δημοφιλή λογισμικά, όπως ας πούμε το Photoshop ή το JPEG, με άλλα περισσότερο προηγμένα τεχνολογικά, αλλά χωρίς επιτυχία. Σ’αυτήν όμως την απόπειρα, οι πιθανότητες επικράτησης εμφανίζονται αυξημένες καθώς πίσω από την προώθηση του HEIF βρίσκεται η Apple, η οποία το υποστηρίζει τόσο στο iOS 11 όσο και στο macOS High Sierra, αλλά και η Google, η οποία το περιέλαβε στην πρόσφατη έκδοση του λειτουργικού συστήματος Android Ρ.

Πριν όμως καταλήξουμε στο συμπέρασμα πως οι ημέρες του JPEG στον ψηφιακό κόσμο είναι μετρημένες, ας δούμε σύντομα τα υπέρ και τα κατά αυτού του νέου διεκδικητή.

Σε μια αντιπαραθετική ανάλυση και οι δυο εικόνες -συμπιεσμένες κατά JPEG και κατά HEIF- φαίνονται εξ’ίσου καλές. Αλλά… τα αρχεία HEIF έχουν το μισό μέγεθος των JPEG. Σε μια πιο προσεκτική εξέταση -σε επίπεδο pixels- η εικόνα HEIF παρουσιάζεται ελαφρώς βελτιωμένη σε σχέση με την εικόνα JPEG, με περισσότερες πληροφορίες στην υφή και στην λεπτομέρεια. Σημαντικό πλεονέκτημα, οπωσδήποτε, αποτελεί ο μη απωλεστικός παράγοντας του λογισμικού, ιδιαίτερα κατά την περικοπή και περιστροφή, το 16-bit βάθος χρώματος και το εύρος δεδομένων. Επίσης το HEIF είναι ιδανικό για την μέθοδο cinemagraphs που συνδυάζει κινούμενες και σταθερές εικόνες. Μπορεί να συνδέσει πολλαπλά πλαίσια μιας κινούμενης εικόνας και να χρησιμοποιήσει συμπίεση βίντεο για να ελαττώσει ολόκληρο το αρχείο.

Αλλά προσοχή! Πριν αρχίσετε να μοιράζετε εικόνες συμπιεσμένες σε HEIF, καλό είναι να γνωρίζετε ότι οι περισσότερες πλατφόρμες δεν έχουν συμβατότητα με το συγκεκριμένο πρωτόκολλο (ακόμη), με αποτέλεσμα να απαιτείται η επανασυμπίεσή του σε JPEG κατά την μεταφορά του. Επιπλέον ένα άλλο αρνητικό στοιχείο που ίσως επηρεάσει την διάδοσή του είναι η άδεια χρήσης, για την οποία κυκλοφορεί έντονη η φήμη ότι δεν θα είναι δωρεάν όπως το JPEG. Αυτό όπως καταλαβαίνετε θα έχει αντίκτυπο στις εταιρείες κατασκευής φωτογραφικών μηχανών καθώς και αυτών παραγωγής λογισμικού, οι οποίες θα κληθούν να πληρώσουν μαζί -βέβαια- με τους τελικούς χρήστες στους οποίους είναι εδραιωμένη η πεποίθηση της δωρεάν χρήσης αυτού του είδους λογισμικών.

επιμέλεια-κείμενο: Κάππα Λάμδα

© periopton.com

με στοιχεία από:
http://nokiatech.github.io/heif/comparison.html