Ανταπόκριση από Σαντορίνη

Ο φοιτητής του τμήματος Φωτογραφίας του ΠΑΔΑ, Γιώργος Σαμιώτης, βρίσκεται στη Σαντορίνη στο πλαίσιο της πρακτικής του άσκησης, η οποία αφορά την φωτογραφική αποτύπωση αρχαιολογικών ευρημάτων. Πριν προχωρήσω στο σύντομο σχολιασμό φωτογραφιών που μου έστειλε, θέλω να επισημάνω την εφαρμογή, εκ μέρους του, ενός συνδυασμού γνώσεων (φωτισμού κατά κύριο λόγο), ευελιξίας και αυτοσχεδιασμού∙ παραγόντων, που καλλιεργήθηκαν και αναπτύχθηκαν κατά τη διάρκεια της παρακολούθησης των εργαστηρίων διαφημιστικής φωτογραφίας -όπου σημείωσε εξαιρετικές επιδόσεις. Επίσης να αναφέρω τη σημασία της αποτύπωσης σε κλίμακα 1:1 νομισμάτων και άλλων επίπεδων αντικειμένων με έμφαση στις ιδιαιτερότητές τους, άσκηση η οποία έχει περιέλθει σε αχρησία και καλό είναι να επανέλθει.

Στις φωτογραφίες του Σαμιώτη βλέπουμε τον χώρο φωτογράφισης σε πλήρη αχρηστία κατόπιν -όπως αναφέρει- οκταετούς αχρησίας. Ο βαθμός οξείδωσης των μεταλλικών μερών των αντικειμένων οδηγεί στην διαπίστωση ύπαρξης ενός υψηλού επιπέδου υγρασίας, με ό,τι αυτό σημαίνει για την «υγεία» των ακριβών και εξαιρετικής ακρίβειας μηχανημάτων. Ο Σαμιώτης δημιούργησε με απλό εξοπλισμό -τρία φορητά φλας και αρκετούς ανακλαστήρες, κληρονομιά από το πέρασμά του από το studio- έναν χώρο φωτογράφισης με άψογα, τεχνικά, αποτελέσματα για ορισμένου μεγέθους ευρήματα.

Η τελευταία φωτογραφία ήταν όντως έκπληξη (το επιδόρπιο, όπως ο ίδιος μου γράφει) όπου σε αντίθεση με την πατρίδα του burbon όπου παίζουν ‘γουίθ δε τάπες οφ βαρελιών’ περιμένοντας να ωριμάσει, εδώ, στο σκοτεινό θάλαμο, παίζουμε ‘γουίθ δε βελάκια ον στόχο’ προφανώς μέχρι να ωριμάσει το Rodinal!

© Γ. Σαμιώτης

Εν τω μεταξύ φαίνεται ότι είναι τόσο μεγάλη η έλλειψη φωτογραφικής κάλυψης και υποστήριξης, ώστε -όπως αναφέρει ο Σαμιώτης- αρχαιολόγοι του ζήτησαν (πιθανόν ακολουθώντας και τη ρήση  ¨τώρα που βρήκαμε παπά ας θάψουμε πέντε-έξι») με τον υπάρχοντα εξοπλισμό, που μετά βίας χαρακτηρίζεται ως εντελώς βασικός, να προχωρήσει σε φωτογραμμετρία, υπέρυθρες και υπεριώδεις λήψεις!

κείμενο-επιμέλεια: Κάππα Λάμδα

Advertisements
Αρέσει σε %d bloggers: