Ο πολυαναμενόμενος διάδοχος του αρχικού μοντέλου Pocket Camera της Blackmagic, ανακοινώθηκε στην έκθεση τεχνολογίας NAB 2018, στο Λας Βέγκας.

Η Pocket Cinema Camera 4K είναι μια φορητή ψηφιακή κινηματογραφική μηχανή με έναν αισθητήρα Four Thirds, διπλή εγγενή ευαισθησία έως 25.600 ISO καθώς και 13 f/stop δυναμικής εμβέλειας. Αυτό βελτιώνει κάπως την κατάσταση όσον αφορά το βάθος πεδίου και την απόδοση στο χαμηλό φωτισμό (τα οποία είναι τα αδύναμα σημεία στις κάμερες Micro Four Thirds), επιτρέποντας όμως τη χρήση οποιουδήποτε από τους φακούς, λόγω της κοινής βάσης που χρησιμοποιείται, από την Panasonic, Olympus, Sigma, Tokina, Tamron και άλλους κατασκευαστές.

Μια θύρα επέκτασης USB-C εξαλείφει την ανάγκη για ακριβό εξωτερικό καταγραφέα, και είναι ένα τεράστιο πλεονέκτημα κατά την εγγραφή εξαιρετικά μεγάλων αρχείων RAW 4K. Επίσης η έξοδος HDMI επιτρέπει την επιτόπου παρακολούθηση και έλεγχο του αποτελέσματος. Άλλα χαρακτηριστικά είναι η οθόνη αφής 5 ιντσών, τα τέσσερα ενσωματωμένα μικρόφωνα, ο Bluetooth έλεγχος, υποδοχή μίνι XLR καθώς και η υποστήριξη LUT. Η καταγραφή βίντεο 4K είναι διαθέσιμη έως 60fps, καθώς επίσης και η ποιότητα HD μέχρι 120fps.

Από την άλλη πλευρά, οι περιορισμοί που παρατηρούνται σ’αυτή, συνίστανται στην έλλειψη σταθεροποιητή μέσα στο σώμα, στον μικρό αισθητήρα που όχι μόνον προδίδει το μέγεθός του σε χαμηλό φωτισμό, αλλά θα απαιτήσει και προσαρμογείς, για να επιτευχθεί το βάθος πεδίου που θα παίρναμε από μια full frame ή ακόμα και από τις κάμερες Super 35. Αυτό μπορεί να μην έχει σημασία για ορισμένους κινηματογραφιστές, αλλά θα μπορούσε να είναι ένα ζήτημα για όσους πραγματοποιούν γρήγορες λήψεις ή ταξιδεύουν σε άγνωστες τοποθεσίες. Εκτός αν είστε εικονολήπτης που συνήθως ελέγχει τον φωτισμό και γνωρίζει το περιβάλλον στο οποίο θα κινηματογραφίσει.

Η λιανική τιμή της φωτογραφικής μηχανής Pocket Cinema 4K είναι € 1.400.

επιμέλεια-κείμενο: Κάππα Λάμδα

© periopton.com