…να πωλείται για $ 65,100.

ο Canon 50mm f/0.95 “dream lens”

Ο φωτογράφος Daniel Zvereff έχασε τον περασμένο μήνα έναν ιδιαίτερο, ειδικά τροποποιημένο φακό Canon 50mm f/0.95 “dream lens”, και αυτή την εβδομάδα τον ανακάλυψε να διατίθεται προς πώληση, μέσω των δημοπρασιών, στο eBay. Παρακολούθησε στη συνέχεια την εξέλιξη της δημοπρασίας, η οποία τελείωσε με μια νικηφόρα προσφορά, που έφτασε το εξωφρενικό ποσό των $ 65.100 και για το οποίο, δεν υπάρχει κάποια προφανής εξήγηση.

η σελίδα της δημοπρασίας

Μια σειρά από χαρακτηριστικά στοιχεία, δεν αφήνουν πολλές αμφιβολίες για το αν πρόκειται ή όχι για τον κλεμμένο φακό. Λοιπόν, αντί για έναν προσαρμογέα που χρησιμοποιείται συνήθως, στον φακό είχε αλλαχθεί απ’ ευθείας η βάση σε Leica M mount και είχε κωδικοποιηθεί με την ‘6 bit’ κωδικοποίηση, που εφαρμόζει η Leica. O Canon 50mm f/0.95, σίγουρα δεν διατίθεται με βάση Leica M. Επιπλέον, πωλείται πάντα μαζί με το κόκκινο φίλτρο του. Και το κυριότερο: οι σειραϊκός αριθμός του φακού της δημοπρασίας είναι ίδιος με αυτόν του φακού της – πριν από χρόνια- αρχικής αγοράς.

Ο Daniel, αρχικά αγόρασε τον ασυνήθιστα τροποποιημένο φακό, για περίπου 2.300 δολάρια από το eBay το 2013 και διέθεσε περίπου $800 για την επανακωδικοποίησή του, ώστε να επιτρέψει στις κάμερες Leica να τον αναγνωρίζουν αυτόματα, καθώς και για την επισκευή και τον καθαρισμό του.

Στις 19 Φεβρουαρίου, κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού του στο Μεξικό, ο Zvereff ξύπνησε στο δωμάτιο του ξενοδοχείου του στην Γκουανταλαχάρα, και συγκλονισμένος διαπίστωσε ότι κάποιος είχε μπεί στο δωμάτιο στη μέση της νύχτας και είχε κλέψει την φωτογραφική του τσάντα που περιείχε τον Canon 50mm f / 0.95 και έναν Mamiya 75mm f / 3.5. Οπως λέει ο ίδιος: «Κάθε βράδυ, πριν κοιμηθώ, έβαζα όλο τον πολύτιμο εξοπλισμό μου κάτω από το κρεβάτι, επειδή άφηνα το παράθυρο ανοικτό σε ένα ζεστό δωμάτιο χωρίς κλιματισμό». Την τελευταία μέρα, πρόσθεσε, άλλαξε τον 50mm με έναν 35mm στη M6, και ξέχασε να βάλει την τσάντα με τον φακό κάτω από το κρεβάτι.

η ‘αποχαιρετιστήρια’ δημοσίευση στο Instagram

Ο Ντάνιελ επικοινώνησε με το eBay, που του είπε ότι πιστεύουν ότι είναι πράγματι ο φακός του, αλλά ότι δεν μπορούν να κάνουν τίποτα γι ‘αυτό. Αντ’ αυτού, τον παρότρυναν να καταθέσει μια αναφορά στην αστυνομία, ώστε να μπορούν να εντοπίσουν τον πωλητή, το οποίο αποτελεί, προφανώς, μια χρονοβόρα διαδικασία.

Ο φακός Canon 50mm f/0.95 διατίθεται από πωλητή των ΗΠΑ και αποστέλλεται μέσω της Μεξικανικής Ταχυδρομικής Υπηρεσίας. Αταίριαστο; Ναι, εκτός αν ο πωλητής έχει ιστορικό ενεχυρίασης κλοπιμαίων.

επιμέλεια-κείμενο: Κάππα Λάμδα

© periopton.com

με στοιχεία από phoblographer