μια φωτογραφική όπου όλα είναι εκεί αλλά… σε διαφορετική θέση!

Σε ένα συμβατικό σχεδιασμό κάμερας, πρέπει πάντα να υπάρχει ένας χώρος, που να αντιστοιχεί τουλάχιστον στο εστιακό μήκος του φακού, μεταξύ του φακού και του φιλμ. Η Cyclope μειώνει σημαντικά αυτό το χώρο με τη χρήση καθρεπτών. Τοποθετημένος στο πίσω μέρος του σώματος, ο πρώτος καθρέφτης αντανακλά το είδωλο από τον φακό, προς τα κάτω, επάνω σε ένα δεύτερο καθρέφτη που με την σειρά του το αντανακλά πίσω στο φιλμ, το οποίο εκτείνεται κατά μήκος του μπροστινού και όχι του πίσω μέρους του σώματος.

Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα μια τριπλή ιδιαιτερότητα: ένα σώμα πιο λεπτό από το κανονικό για μια κάμερα μεσαίου φορμά, την τοποθέτηση του φακού στην κορυφή και όχι στο κέντρο του σώματος, όπως συνηθίζεται, και το κόκκινο παράθυρο μέσω του οποίου ελέγχεται η προώθηση του φιλμ (και προστατεύεται από ένα συρόμενο κάλυμμα), να είναι τοποθετημένο στο μπροστινό μέρος του σώματος κάτω και δεξιά του φακού, αντί για την αναμενόμενη θέση στην πλάτη.

Τα ρυθμιστικά των διαφραγμάτων (από f / 4,5~3,5 έως f / 22) και των ταχυτήτων κλείστρου είναι τοποθετημένα στο επάνω μέρος ενός φακού Boyer Saphir των 105 χιλιοστών, δίπλα από τον οποίο στην οριζόντια επιφάνεια βρίσκεται ένα απλό σκόπευτρο τύπου τούνελ. Η έκδοση του 1950 διέθεται φακό Saphir 105/4.5 με κλείστρο εστιακού επιπέδου Prontor II (από 1 έως 1 / 175 δευτερόλεπτα +Τ,Β) και δεν υπήρχε συγχρονισμός φλας. Η μεταγενέστερη έκδοση ήταν εξοπλισμένη με τον φακό Saphir 105/3.5 με κλείστρο εστιακού επιπέδου Prontor-SV (από 1 έως 1/250 δευτερόλεπτα +Τ,Β) και με συγχρονισμό φλας Μ/Χ μέσω επαφής PC.

Μια άλλη ιδιορρυθμία παρατηρείται στο τρόπο φόρτωσης του φίλμ μεγέθους 120 σε ένα φορέα που αποσύρεται από τη βάση του σώματος μαζί με το πλαίσιο εικόνας και την πλάκα πίεσης . Με αυτό τον τρόπο, το φιλμ μπορεί να τοποθετηθεί έξω από τη φωτογραφική μηχανή (μέθοδος που εφαρμόστηκε από όλους σχεδόν τους κατασκευαστές των συγχρόνων μηχανών μεσαίου φορμά) και μετά ο φορέας να εισαχθεί πίσω στη βάση και να ασφαλιστεί στη θέση του με ένα κλειδί που βρίσκεται επάνω στην πλάκα της βάσης. Εκεί επίσης υπάρχει και το κουμπί προώθησης του φίλμ. Και, φυσικά, το φιλμ φορτώνεται με το χαρτί προστασίας να βλέπει το εμπρός μέρος της κάμερας και την πλευρά του γαλακτώματος να βλέπει προς τα πίσω!

Για την έκδοση Cyclope f:4.5 είχαν παραχθεί 1,800 μονάδες ενώ για την έκδοση Cyclope f:3.5 μόνον 200, γεγονός που την καθιστά συλλεκτικό αντικείμενο υψηλής αξίας.

επιμέλεια-κείμενο: Κάππα Λάμδα

© periopton.com