Και όμως! η πρώτη σέλφι, με την κυριολεκτική έννοια του όρου, έγινε από μια παρέα πέντε ενηλίκων περί το 1920. Πιθανόν ορισμένοι ν’ αντιδράσουν, επικαλούμενοι την δαγγεροτυπία του Robert Cornelius από το 1839 ως το πρώτο δείγμα σέλφι, αλλά θα τους αντικρούσω, υποστηρίζοντας ότι οποιοσδήποτε αναπαράγει τον εαυτό του φωτογραφικά ποζάροντας μπροστά από μια μηχανή ή ζωγραφικά στεκόμενος μπροστά σ’ έναν καθρέφτη, δεν δημιουργεί μία σέλφι. Αυτές οι πρακτικές μπορούν να μεταφέρουν εξίσου καλά την μοναξιά, τον ναρκισσισμό(το πλέον πιθανό) ή την ψευδαίσθηση αθανασίας του καλλιτέχνη, αλλά παρ’ όλα αυτά σέλφι τον 21ο αιώνα εννοούμε την αυτοφωτογράφηση που έχει γίνει κρατώντας την μηχανή σε απόσταση όση το μήκος του χεριού και στραμμένη -εννοείται- προς εμάς.
[Οσο δε για το ύφος, αυτό ποικίλει∙ με το πιο περισπούδαστο και προβληματισμένο -φυσικά- να διαχωρίζεται αυθωρεί από το τρέχον,αυθόρμητο και αβαθές, κερδίζοντας τη δική του θέση στο καλλιτεχνικό γίγνεσθαι, συνυποδηλώνοντας ταυτόχρονα την ένταση με την οποία κάποιος τα ένδον οράται (κούνια που σας κούναγε).]

Το στιγμιότυπο αυτό πάρθηκε στη Νέα Υόρκη στη στέγη του Studio Marceau στην Πέμπτη Λεωφόρο, απέναντι από τον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Πατρικίου. H φωτογραφία περιλαμβάνει πέντε μυστακοφόρους φωτογράφους, που φαίνονται ν’ απολαμβάνουν την στιγμή, κρατώντας μια «πρωτόγονη» αναλογική φωτογραφική μηχανή στη συγκεκριμένη απόσταση μήκους χεριού. Επειδή αυτή η ξύλινη φωτογραφική μηχανή θα ήταν πολύ βαριά για να κρατηθεί με ένα χέρι, ο Joseph Byron την κρατάει από αριστερά, με τον συνάδελφό του Ben Falk να την κρατάει από δεξιά. Ανάμεσά τους στριμώχνονται οι Pirie MacDonald, Colonel Marceau* και Pop Core.

Ενα στοιχείο που παρουσιάζει ενδιαφέρον, είναι ότι αυτοί οι πέντε κύριοι ήταν φωτογράφοι της εταιρείας Byron Company, ενός φωτογραφικού στούντιο που ιδρύθηκε στο Μανχάταν το 1892, το οποίο περιγράφουν οι New York Times ως «ένα από τα κορυφαία εμπορικά εργαστήρια φωτογραφίας της Νέας Υόρκης.» Ο Joseph Byron ήταν ο ιδρυτής και το στούντιο εξακολουθεί να λειτουργεί στα χέρια των απογόνων του, του φωτογράφου 7ης γενιάς Thomas Byron και του γιου του Mark Byron!
επιμέλεια-κείμενο: Κάππα Λάμδα
© periopton.com
*Το 1905 ο Col. Theodore C. Marceau μαζί με τον Pirie McDonald ίδρυσε την Εταιρεία Επαγγελματιών Φωτογράφων της Πολιτείας της Νέας Υόρκης και υπήρξε ο πρώτος αντιπρόεδρος. Με τον B.J. Falk και τον Pirie MacDonald, ο Marceau συνέστησαν την Ένωση Πνευματικής Ιδιοκτησίας, που άσκησε πίεση στο Κογκρέσο για ισχυρότερες προστασίες δικαιωμάτων για τους φωτογράφους, απέναντι στην χρήση των εικόνων τους από εφημερίδες. Είναι αυτός που συνέστησε ότι ένα c με έναν κύκλο γύρω του (©) και το όνομα του φωτογράφου στο μπροστινό μέρος μιας εικόνας, χρησιμεύουν ως δημόσιος ισχυρισμός ότι μια εικόνα προστατεύεται από πνευματικά δικαιώματα.