Δύο φωτογραφίες της Carolee Schneemann αξίας $ 105.000 εκλάπησαν από το MoMA PS1 – και στη συνέχεια επεστράφησαν ταχυδρομικά.

Οι φωτογραφίες αποτελούν μέρος της τρέχουσας έκθεση «Carolee Schneemann: Κινητική Ζωγραφική». Το μουσείο αντελήφθη ότι οι φωτογραφίες είχαν κλαπεί στις 30 Οκτωβρίου, όμως, τέσσερις μέρες αργότερα, οι φωτογραφίες είχαν αποσταλεί πίσω στο μουσείο σε ένα πακέτο FedEx, χωρίς σημαντικές ζημιές και άνευ εξηγήσεων, σύμφωνα με το Αστυνομικό Τμήμα της Νέας Υόρκης.

Την Κυριακή, από το αστυνομικό τμήμα κυκλοφόρησε απόσπασμα βίντεο που δείχνει -όπως υποστηρίζει- μια γυναίκα να στέλνει ένα κουτί που περιέχει τις φωτογραφίες, από ένα κατάστημα αποστολής στο Ουίλιαμσμπουργκ του Μπρούκλιν και ζήτησε τη βοήθεια του κοινού για τον εντοπισμό του ύποπτου.

Τη Δευτέρα, εκπρόσωπος της αστυνομίας δήλωσε ότι δεν έχει γίνει σύλληψη και ότι το κίνητρο για τη διάρρηξη δεν είναι σαφές.

Η έκθεση είναι η πρώτη αναδρομική της Schneemann στην Αμερική και καλύπτει έξι δεκαετίες δημιουργίας, συμπεριλαμβανομένης της πρώιμης ζωγραφικής της, του πειραματικού έργου βίντεο, της φωτογραφίας και των πολυμέσων. Μια από τις σημαντικότερες μορφές στο χώρο της τέχνης στο δεύτερο μισό του 20ού αιώνα, οι πρωτοποριακές έρευνες της Schneemann σχετικά με την υποκειμενικότητα, την κοινωνική κατασκευή του γυναικείου σώματος και τις πολιτισμικές προκαταλήψεις της ιστορίας της τέχνης είχαν σημαντική επίδραση στις επόμενες γενιές καλλιτεχνών. Στα τέλη της δεκαετίας του 1960, η Schneemann άρχισε να τοποθετεί το δικό της σώμα μέσα στο έργο της, επιτελώντας τους ρόλους της «εικόνας και του εικονοποιού».

Το μουσείο, μέσω του εκπροσώπου του, αρνήθηκε να σχολιάσει.

Παραφράζοντας τον Βάρδο μπορούμε ν’αναρωτηθούμε πως: «κάτι παράξενο υπάρχει στο βασίλειο της Μοντέρνας Τέχνης». Είναι δυνατόν η αποτελεσματικότητα της ασφάλειας στο ΜοΜΑ να είναι του τύπου «έλα να πάρεις»; Δεύτερον εκλάπησαν για να επιστραφούν σχεδόν αμέσως ανέπαφες; Μάλλον για περφόρμανς μοιάζει αντί για παραβατική πράξη. Ή μια μορφή ιδιότυπου αστείου όπου γελάνε μόνον αυτοί και πεντ’ έξι κολλητοί τους -στο είδος αυτό του χιούμορ που μας έχουν συνηθίσει κατά καιρούς οι διάφοροι καλλιτέχνες (των φωτογράφων συμπεριλαμβανομένων). Τέλος πάντων, θα δείξει, προϊόντος του χρόνου. 

© periopton.com

επιμέλεια: Κάππα Λάμδα

πηγή: NYTimes