Μια ματιά στα ενδιαφέροντα χαρακτηριστικά που περιλαμβάνονται στη νέα κυκλοφορία της Nikon, την D850, που ήρθε ν’αντικαταστήσει -μετά από τρία χρόνια- την επιτυχημένη D810. Το νέο μοντέλο είναι πλήρους πλαισίου (FX στην κωδικοποίηση της Nikon) και ενσωματώνει χαρακτηριστικά από διάφορες άλλες μηχανές της εταιρείας, συνδυάζοντας υψηλή ανάλυση, μεγαλύτερη ταχύτητα και υψηλή ευαισθησία. Η κάμερα μοιράζεται πολλές λειτουργίες με τη ναυαρχίδα D5 και επίσης πολλά βασικά συστήματα έχουν δανειστεί, αναβαθμιζόμενα, από τη D810. Η ενσωμάτωση του τελευταίου επεξεργαστή εικόνας Expeed 5, επιτρέπει αυξημένο ρυθμό φωτογράφισης ριπής με επτά καρέ ανά δευτερόλεπτο, σε αντίθεση των πέντε καρέ στη D810, επεκτάσιμο έως 9fps με τη χρήση της προαιρετικής λαβής μπαταρίας MB-D18. Η Nikon ισχυρίζεται, ότι ο επεξεργαστής αυξάνει επίσης την ταχύτητα επεξεργασίας της εικόνας RAW μέσα στην κάμερα κατά 17 φορές.

Η αυτόματη εστίαση είναι ένα άλλο πεδίο που έχει σημειώσει σημαντική αναβάθμιση∙ τα 51 σημεία AF της D810 έχουν αντικατασταθεί με το σύστημα 153 σημείων της D5, 99 από τα οποία είναι αισθητήρες τύπου σταυρού για επιπλέον ευαισθησία. 15 από αυτά είναι πιο ευαίσθητα για χρήση σε ένα μέγιστο άνοιγμα f8 και η κάμερα μπορεί να εστιάσει αυτόματα με φωτισμό τόσο χαμηλό της τάξης των -4EV, σε σύγκριση με -2EV στο D810.

Εχει προστεθεί μια μηχανή, αποκλειστικά για την αυτόματη εστίαση, για μεγαλύτερη ταχύτητα εστίασης και ακρίβεια. Υπάρχει ένας νέος αισθητήρας CMOS Back-Side Illuminated (BSI), ανάλυσης 45,7 MP, με την τεχνολογία BSI να επιτυγχάνει μια νέα κορυφαία ευαισθησία 102.400 ISO παρά τον υψηλό αριθμό pixel. Όπως και ο προκάτοχός της, η D850 δεν διαθέτει χαμηλοπερατό φίλτρο (anti-aliasing) μεγιστοποιώντας έτσι τη σύλληψη λεπτομερειών.

Το βίντεο είναι ένας άλλος τομέας που αναβαθμίστηκε, με τη νέα Nikon να διαθέτει πλέον την ικανότητα να κινηματογραφεί πλάνα 4K UHD πλήρους καρέ. Αυτό αυξάνει την ελκυστικότητα της D850 ως φορητής κάμερας υψηλής ανάλυσης, για κινηματογραφιστές που επιθυμούν βίντεο υψηλής ποιότητας, χωρίς το υψηλό κόστος μιας αποκλειστικής βιντεοκάμερας.

Σχετικά με τον σχεδιασμό, η οθόνη LCD είναι τώρα αρθρωτή, βοηθώντας σε δύσκολες συνθέσεις, ενώ η ανάλυση οθόνης έχει σχεδόν διπλασιαστεί σε 2.350K κουκίδες.

Κυκλοφορεί, με την τιμή της (μόνο σώμα), να κυμαίνεται στις 3.500 ευρώ.

© periopton.com

επιμέλεια: Κάππα Λάμδα