«Θα ήθελα να συγχαρώ τον Terje Abusdal και τον Sergey Melnitchenko, τους νικητές των φετινών βραβείων Leica Oskar Barnack, εξ ονόματος ολόκληρης της κριτικής επιτροπής. Και οι δύο φωτογράφοι απέδειξαν με εντυπωσιακό τρόπο ότι διαθέτουν μια πραγματικά ιδιαίτερη ματιά, για να δουν και να απεικονίσουν την αλληλεπίδραση των ανθρώπων με το περιβάλλον τους». Με αυτά τα λόγια η Karin Rehn-Kaufmann, καλλιτεχνική διευθύντρια και εκπρόσωπος των γκαλερί Leica, ανακοίνωσε τους νικητές του διαγωνισμού Leica Oskar Barnack Award για το 2017. Ήταν αυτοί που ανάμεσα σε 2,700 διαγωνιζόμενους από 104 χώρες, εντυπωσίασαν τους κριτές με το επιβλητικό έργο τους.

Ο Νορβηγός φωτογράφος Terje Abusdal κατέκτησε την πρώτη θέση με το μακροπρόθεσμο έργο του με τίτλο «Slash & Burn». Ο Terje Abusdal εντυπωσίασε τους κριτές με τα εκφραστικά πλάνα του για τους Forest Finns, μια αναγνωρισμένη εθνική ομάδα στη Νορβηγία που έχει μια βαθιά σχέση με τη φύση. Το έργο αρχικά ξεκίνησε ως διπλωματική εργασία κατά τη διάρκεια του χρόνου σπουδών του στη Σχολή Δημοσιογραφίας της Δανίας, και επιτελεί διπλή λειτουργία· τόσο ως αρχιακή καταγραφή των μελών του Forest Finns αλλά και ως μια μελέτη για το πώς να συλληφθεί το άυλο στη φωτογραφία. Στην προσπάθειά του να συλλάβει τις εφήμερες πτυχές του πολιτισμού τους, άρχισε να συνδυάζει την πραγματικότητα με τη μυθοπλασία, αναμειγνύοντας στις λήψεις του τη φωτιά, τον καπνό και τον Σαμανισμό της ιστορίας της ομάδας σχηματίζοντας αυτό που αποκαλεί «μια σκόπιμη προσπάθεια να δημιουργηθεί ένα φανταστικό σύμπαν, ένας μαγικός κόσμος ».

Ο δεύτερος νικητής ήταν ο Ουκρανός Sergey Melnitchenko ο οποίος απέσπασε το βραβείο πρωτοεμφανιζόμενου, για τη σειρά των πορτρέτων του «Behind the Scenes», όπου συλλαμβάνει λεπτομερώς τις εκτός σκηνής ζωές των χορευτριών σε ένα κλαμπ στην Κίνα.

Οι κριτές εντυπωσιάστηκαν από την ευαισθησία στο έργο του 25χρονου, παρά το περιστασιακά σκληρό θέμα με το οποίο ασχολήθηκε.

© periopton.com

επιμέλεια: Κάππα Λάμδα