…από την συνιδρύτρια του ArtNexus.com, Susanne Birbragher, η οποία είναι και μέλος της επιτροπής για την επιλογή των γκαλερί, διεθνών και τοπικών, για λογαριασμό της φουάρ Swab Barcelona, η οποία διοργανώνει την δέκατη και επετειακή της εκδήλωση.

συμμετέχον έργο
CHRONOS-KAIROS
Shinpei Takeda-2017

Με αυτήν την ευκαιρία, μίλησε στη διοργανωτική ομάδα της Swab Barcelona για το τι την ενδιαφέρει σε ένα νέο καλλιτέχνη, ποιο μέσο θα επικρατήσει στη σύγχρονη τέχνη και πώς βλέπει την καλλιτεχνική σκηνή μετά το Brexit.

Τι σας ενδιαφέρει περισσότερο σε ένα νέο καλλιτέχνη;

Ειλικρινά, αυτό που με εκπλήσσει σε ένα νέο καλλιτέχνη δεν έχει να κάνει με την καινοτομία στη φόρμα ή την τεχνική, αλλά στην ποιότητα του διαλόγου που γεννά το έργο. Δηλαδή το εννοιολογικό πλαίσιο πίσω από το έργο: γι’ αυτό δε με ενδιαφέρει ιδιαίτερα η πρωτοτυπία ενός έργου, αλλά περισσότερο το πώς ανταποκρίνεται στην παρούσα κατάσταση. Υπάρχουν νέοι καλλιτέχνες που επανεισάγουν τάσεις ή έχουν επιρροές από προηγούμενα καλλιτεχνικά κινήματα, τις οποίες καταφέρνουν να πλαισιώσουν με τέτοιο τρόπο ώστε να ανταποκρίνονται στην παρούσα στιγμή. Αυτό είναι που με εκπλήσσει περισσότερο απ’ όλα.

Ποιο μέσο πιστεύετε ότι θα επικρατήσει τα επόμενα χρόνια; Πού βρίσκονται οι νέες τάσεις σχετικά με αυτό;

Μου φαίνεται ότι για δεκαετίες οι τάσεις δε συμβάδιζαν με την τεχνική. Τα καλλιτεχνικά κινήματα πλέον δεν ορίζονται από μια γενιά ή από καλλιτέχνες που δουλεύουν με τα ίδια υλικά ή με παρόμοιο ύφος. Παρόλα αυτά, νομίζω ότι μετά το κύμα εννοιολογικής τέχνης που έχει σαρώσει τους εκθεσιακούς χώρους για πολλά χρόνια, έχει μειωθεί πολύ η αξία της ζωγραφικής και γίνεται μια προσπάθεια να δοθεί και πάλι έμφαση σε αυτήν. Παρομοίως, δεδομένου του τόσο περίπλοκου πολιτικού κλίματος, υπάρχει μεγάλη καλλιτεχνική ανταπόκριση σχετικά με τη σχέση μεταξύ τέχνης και πολιτικής, τέχνης σε μία κοινότητα, δημόσιας τέχνης και τέχνης ως κοινωνική πρακτική.

Πώς βλέπετε την καλλιτεχνική σκηνή της τέχνης μετά το Brexit;

Νομίζω ότι περίπλοκες καταστάσεις σε πολιτικό, οικονομικό και κοινωνικό πλαίσιο τείνουν να ενθαρρύνουν μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα καλλιτεχνική παραγωγή που ανταποκρίνεται σε αυτές τις συνθήκες. Εν τέλει, η τέχνη είναι μια αντανάκλαση αυτού που ζούμε, και σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς που ζούμε, οι καλλιτέχνες έχουν ανταποκριθεί μέσα από την πρακτική τους και τα έργα που παράγουν.

(http://swab.es/)

επιμέλεια: Κάππα Λάμδα

© periopton.com

Nota bene

Οι απόψεις στο παρόν άρθρο δεν αντικατοπτρίζουν απαραίτητα
και τις απόψεις του periopton.com