Μεταξύ των έργων τέχνης που εκτίθενται σε μια φουάρ με τον τίτλο Condo, όπου συμμετέχουνν 36 διεθνείς γκαλερί, συμπεριλαμβάνονται και φωτογραφίες του Jean Baudrillard.

Ναι, ο φημισμένος γάλλος θεωρητικός ήταν επίσης φωτογράφος, του οποίου η φωτογραφία «Saint Clément, 1987» (παρακάτω) θυμίζει ένα από τα αποσπάσματα του: «Η οδήγηση είναι μια θεαματική μορφή αμνησίας».

Jean Baudrillard
Saint-Clément 1987

(μεταφράζω από το δελτίο τύπου)

Οι συνεισφορές του Jean Baudrillard στις θεωρίες σχετικά με την εικόνα, ιδιαίτερα όταν σχετίζονται με την αντίληψη της πραγματικότητας, είναι εξαιρετικές.

Στην Condo, παρουσιάζονται τρία έργα του· φωτογραφίες που συλλέχθηκαν και εκτέθηκαν κατά τη διάρκεια της ζωής του. Έχοντας σαν τίτλο μόνο το όνομα της πόλης ή της τοποθεσίας όπου τραβήχτηκε η φωτογραφία, εμφανίζονται ως διαφαινόμενες αντιπαραθέσεις μεταξύ του φακού και της επιφάνειας των πραγμάτων.

όλες οι φωτογραφίες
Giclée print on pure cotton paper
50 x 75 cm (μέγεθος εικόνας)

Πανό, πινακίδες, στρεβλωμένες αντανακλάσεις, και ελαττωματικές προσόψεις επανεμφανίζονται. Σε αυτές τις στιγμές η πραγματικότητα, το κυριότερο θέμα προτίμησης του καλλιτέχνη, φαίνεται πιο φανταστική. Κάθε φωτογραφία είναι μια καταγραφή μιας προφανούς απουσίας: η απουσία του θέματος, η έλλειψη νοήματος. Η «λεπτή διαφορά ανάμεσα στην ψευδαίσθηση και την πραγματικότητα» (Cool Memories III: Fragments, 1997) διατυπώνεται σε αυτά τα έργα μέσα από τα διαφανή, απατηλά στρώματα που στοιβάζονται το ένα πάνω στο άλλο. Ο Baudrillard επέλεξε τη φωτογραφία, όχι λόγω του εσφαλμένου ισχυρισμού του ότι αναπαράγει ό,τι βλέπει στον κόσμο, αλλά ακριβώς επειδή, κατ’ αυτόν, οι φωτογραφίες δεν έμοιαζαν με «τίποτα πάνω στη γη» (Impossible Exchange, 2001).

γκαλερί Château Shatto, Los Angeles, έως 28 Ιουλίου.

επιμέλεια: Κάππα Λάμδα