…με δυο συμμετοχές

-αν και, κατά τη γνώμη μου,η επιλογή του συγκεκριμένου κτιρίου για την παρουσίαση όλων των εκθεμάτων, δεν ήταν η ευτυχέστερη, αλλά αυτό δεν χρειάζεται περαιτέρω ανάλυση και σχολιασμό μια και το φεστιβάλ έχει πλέον τελειώσει

η πρώτη αφορούσε την εγκατάσταση ‘Good Bye Blue Sky’ από τους Μυρτώ Βουνάτσου (καθηγήτρια του τμήματος), Στέλιος Ντεξή Επίκουρο Καθηγητή της Σχολής Καλών & Εφαρμοσμένων Τεχνών ΑΠΘ και Παναγιώτη Τριανταφυλλίδη Animator και η δεύτερη τη φωτογραφική σειρά ‘know thyself’ της φοιτήτριας φωτογραφίας Ελπίδας Κοντογιάννη a.k.a Hoppe diKappa.

Στην μεν περίπτωση του ‘Good Bye Blue Sky’, ο θεατής διαπιστώνει ότι ο κύκλος και το τετράγωνο παραμένουν μαθηματικά στοιχεία ακόμα και σ’αυτό το πλαίσιο, αυτής της πράξης αναδιαπραγμάτευσης που συνδέεται με το πεπερασμένο της επικοινωνίας και ενδεχομένως του χρόνου. Γίνονται μέρος μιας αναλυτικής γλώσσας, η οποία ταυτόχρονα παράγει και μας φέρνει αντιμέτωπους με ένα αίνιγμα. Ταυτόχρονα η εναλλαγή μερικών γραμμάτων και αριθμών σε συνδυασμό με την συγκεχυμένη απεικόνιση προκαλεί έναν παράξενο ερεθισμό των σκέψεων. Ένα σύνολο που αναδύεται γκρίζο, βυθισμένο στην ομίχλη της ασάφειας. Δεν είναι μια απλή αναπαράσταση της ιστορίας,μια ξερή αφήγηση με λίγο εύρημα• το έργο συγκροτεί μια δυστοπία εμπλουτισμένη με μυστήριο.

Στο έργο της Hoppe diKappa έχουμε μια πρωτότυπη σύνθεση αισθητικής και τεχνολογίας, παράξενες, λοξές φωτογραφίες ενός κοινότοπου θέματος-θεάματος που όμως διαπλέκεται ζωηρά με το παράδοξο και την εσωτερική περιπέτεια. Είναι εμπνευσμένο από αυτό το παζλ του πεδίου των χρωμάτων και των σχημάτων και διερευνά τις περιπλοκές της ταυτότητας μέσα από απεικονίσεις του ανθρώπινου σώματος, σε μια σειρά από ύφη που παρακάμπτουν την λεπτομερή αναπαραστατικότητα και εστιάζονται στην τολμηρή εκφραστικότητα.

επιμέλεια-κείμενο: Κάππα Λάμδα

και

© periopton.com

Nota bene

αν εκ παραδρομής δεν αναφέρθηκε κάποιος άλλος εκθέτης από το τμήμα,
μπορεί να επικοινωνήσει μαζί μου προς αποκατάσταση της αβλεψίας.