Η Panasonic, η οποία κάποιο διάστημα τώρα εξελίσσει οργανικούς αισθητήρες, μόλις ανακοίνωσε μια νέα σημαντική ανακάλυψη: ένα οργανικό αισθητήρα CMOS, ο οποίος μπορεί να συλλάβει, αμφότερες, εικόνες υπό κανονικό φως και στο σκοτάδι, χωρίς την ανάγκη χρήσης ειδικών καμερών υπερύθρων. Η εταιρεία υπολογίζει να χρησιμοποιήσει αυτή την τεχνολογία σε κάμερες παρακολούθησης, σε οχήματα και για την επιθεώρηση εργοστασιακών γραμμών συναρμολόγησης. Ο νέος αισθητήρας χρησιμοποιεί ένα, διπλής επίστρωσης, οργανικό λεπτό φιλμ για τον δέκτη φωτός: μια επίστρωση η οποία ανταποκρίνεται στο ορατό φως και η άλλη στο υπέρυθρο φως για την καταγραφή του σκοτεινού μέρους.

Στα αριστερά ο αισθητήρας χρησιμοποιείται με το γνωστό ορατό φως. Με την αλλαγή του ηλεκτρικού φορτίου που εφαρμόζεται στο τσιπ, το ορατό και εγγύς-υπέρυθρο φως
συλλαμβάνονται ταυτόχρονα, όπως φαίνεται δεξιά.

 

Οι αισθητήρας πραγματοποιεί έλεγχο με συχνότητα 60 φορές ανά δευτερόλεπτο, για να κρίνει ποιο στρώμα πρόκειται να χρησιμοποιηθεί και να το ενεργοποιήσει αναλόγως, κάνοντας δυνατή την καταγραφή ταυτόχρονα των σκούρων και φωτεινών μερών. Οι εικόνες που λαμβάνονται μπορούν να προβληθούν σε πραγματικό χρόνο. Έως τώρα, απαιτούντο δύο ξεχωριστοί αισθητήρες για να συλλάβουν αμφότερα τα φωτεινά και σκοτεινά μέρη και οι εικόνες κατόπιν αναλύοντο συγκριτικά, το οποίο ήταν εξαιρετικά χρονοβόρο.

Με το νέο αισθητήρα εικόνας, οι κάμερες μπορούν να αποκτήσουν πολύ μικρές διαστάσεις, έχουν μεγαλύτερη διάρκεια ζωής και μειωμένο κόστος παραγωγής, όπως ισχυρίζεται βέβαια η εταιρεία.

επιμέλεια: Κάππα Λάμδα