Οι εικόνες GIFs δεν είναι κάτι περισσότερο από δημοφιλή, επαναλαμβανόμενα κλιπ, τα οποία εμφανίζονται στα κοινωνικά μέσα (1). Καθώς οι εταιρείες εργάζονται για την διείσδυσή τους σε εφαρμογές ανταλλαγής μηνυμάτων και bots, οι διαφημιστές αρχίζουν επίσης να αναλύουν υπερ-διαδεδομένες (viral), αφελείς εικόνες GIF, για να κατανοήσουν καλύτερα πώς οι άνθρωποι τις χρησιμοποιούν ως μια μορφή επικοινωνίας. Δραστηριοποιούμενοι γύρω από την οικοδόμηση συναρπαστικών περιεχομένων, παράγουν δεκάδες εικόνες GIF, με την ελπίδα να συλλάβουν μια ψυχολογική στιγμή που θα τοποθετεί το προϊόν τους μπροστά από εκατομμύρια ψηφιακά μάτια. «Μας δίνει μια εντελώς νέα σειρά εργαλείων που μας επιτρέπει να εισχωρήσουμε στη φιλοσοφία του διαδικτύου, όπου οι άνθρωποι δεν θέλουν να παρακολουθούν διαφημίσεις», δηλώνει ένα στέλεχος στρατηγικής διαχείρισης κοινωνικών και ψηφιακών δεδομένων μεγάλης εταιρείας.

Για να ανακαλύψει για το πώς ακριβώς οι καταναλωτές βρίσκουν και μοιράζονται προϊοντικές GIFs, η εταιρεία Tenor, η δημιουργός του GIF πληκτρολογίου ( όπου σου επιτρέπει, με την επιλογή των κατάλληλων GIF, να μεταφέρεις ακριβώς τι εννοείς, σε κάθε συνομιλία), αναζήτησε δεδομένα ερευνών από μεγάλες εταιρείες. Δεδομένα που φωτίζουν λεπτομέρειες από τη συμπεριφορά των καταναλωτών.

Οι λάτρεις της καφεΐνης, για παράδειγμα, αναζητούν μια «καλημέρα» 2.1 εκατομμύρια φορές κάθε μήνα πριν χρησιμοποιήσουν μια, η οποία περιέχει το σήμα γνωστής εταιρείας καφέδων, GIF. Άλλα 8 εκατομμύρια αναζητήσεις για το «καληνύχτα» και 900.000 για το «χανγκόβερ» είναι συνδεδεμένες με μεγάλη εταιρεία διανομής πίτσας. Οι οπαδοί διαδικτυακής πλατφόρμας παραγωγής επιτυχημένων τηλεοπτικών σειρών, πληκτρολογούν τη λέξη-κλειδί «λυπημένος» 6 εκατομμύρια φορές το μήνα για την προβολή επαναλαμβανόμενων ενημερωτικών βίντεο που αφορά το σύνολο του περιεχομένου της. Και 12,9 εκατομμύρια αναζητήσεις για «χορό», αντιστοιχούν σε καταναλωτές που έχουν κάνει κλικ σε μια GIF που σχετίζεται με πασίγνωστο αναψυκτικό.

«Οι GIFs, γίνονται όλο και πιο δημοφιλής τρόπος για τους ανθρώπους να εκφράσουν τα συναισθήματά τους και να μιλήσουν με τους φίλους τους∙ μπορούν επίσης να επιτρέψουν το μοίρασμα ιστοριών προς τους ενδιαφερόμενους, στη γλώσσα τους» δηλώνει ένα άλλο στέλεχος μάρκετινγκ. Πέρα από τη δημοτικότητά τους τα σύντομα, κινούμενα γραφικά είναι γεμάτα με πληροφορίες για τους διαφημιστές, οι οποίες συμβάλλουν στη διαμόρφωση μελλοντικών δημιουργικών εκστρατειών. «Είναι σε διαρκή ετοιμότητα για σηματοδότηση της πρόθεσης,» εξήγησε ο επικεφαλής επιχειρήσεων της Tenor. «Τα δημιουργικά τμήματα των εταιρειών θα ανακαλύψουν ένα ολόκληρο νέο κόσμο -είναι τα δεδομένα και οι πληροφορίες που απαντώνται πραγματικά μέσα από την εστίαση σε μικρές ομάδες.»

(1) κάτι σαν ψηφιακό αντίστοιχο των εικόνων μέσω πολυπρισματικών οθονών(lenticular). Με τη διαφορά ότι σ’αυτές υπάρχει κίνηση και η αίσθηση του τρισδιάστατου, χωρίς όμως την απαίτηση υποστηρικτικού μηχανισμού προβολής και ανάγνωσης. Κατά συνέπεια η εφαρμογή, δεν μπορεί να γίνει συλλέκτης πληροφοριών μόνο φορέας μηνυμάτων -για ότι σημαίνει αυτό.

επιμέλεια-προσαρμογή: Κάππα Λάμδα

 με στοιχεία από Adweek