Είναι μια μουντή, βροχερή ημέρα στα μέσα Ιανουαρίου, που γίνεται ακόμα πιο γκρίζα από το σύννεφο καπνού που παράγει ένα μηχάνημα ομίχλης. Το έδαφος έχει μετατραπεί σε μια πηχτή λάσπη, το είδος που απειλεί να σε αφήσει χωρίς μπότες όταν θα πατήσεις σε αυτή∙ λάσπη που σε κάθε βήμα πιτσιλάει τα φορέματα και κοστούμια της βικτωριανής εποχής, που φοριούνται από δύο δωδεκάδες κομπάρσους. Οι ηθοποιοί έχουν περάσει ώρες περιπλάνησης μέσα και έξω από αυτό το»κολλώδες» σκηνικό, για την ολοκλήρωση του πρώτου γενικού πλάνου από το σκηνοθέτη Chris Sargent, κατά τη διάρκεια της τριήμερης παραγωγής του 60 δευτερολέπτων διαφημιστικού της Budweiser, για το μεγάλο αθλητικό γεγονός της Αμερικής, τον αγώνα Super Bowl της 5ης Φεβρουαρίου.

Το φετινό διαφημιστικό της μπύρας Budweiser, έχει μια διαφορετική οπτική γωνία, η οποία είναι σημαντική μετά το πρόσφατο προεδρικό εκτελεστικό διάταγμα του Donald Trump, που επιβάλλει προσωρινές απαγορεύσεις για την είσοδο στη χώρα τυχόν προσφύγων και γενικώς όλων των προερχομένων από επτά μουσουλμανικά – κατά την πλειοψηφία τους- κράτη.

Η διαφήμιση έχει τίτλο «Born The Hard Way», και αφηγείται τη σχετική ιστορία για τον συν-ιδρυτή της δημοφιλούς μπύρας, τον Adolphus Busch, ο οποίος συμμετείχε στο μεγάλο μεταναστευτικό κύμα του 1880, και το ταξίδι του από τη Γερμανία προς τη χώρα που το έκανε διάσημο, τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής. Το φίλμ ανοίγει με την φράση «δεν φαίνεται να είσαι από εδώ γύρω» και μέσα σε ένα λεπτό προβάλλονται οι αντιξοότητες του ταξιδιού, η επίπονη και επικίνδυνη διαδρομή στην αμερικανική ενδοχώρα, η απόρριψη του ξένου, του «άλλου», που βιώνει κατά την άφιξή του, η επίμονη προσήλωση στο όνειρό του, κι εν τέλει η αποδοχή και η ένταξη. Καταλήγει με τη συνάντηση του Busch, με τον άλλο συν-ιδρυτή (μετανάστη και αυτόν) Eberhard Anheuser, πάνω από ένα ποτήρι μπύρα. Εξήντα δευτερόλεπτα συμπυκνωνένων νοημάτων, εύστοχων μηνυμάτων, άψογου μοντάζ. Ένα αξιόλογο μινιμαλιστικό έργο.

 

επιμέλεια-κείμενο: Κάππα Λάμδα