Πόσους καλλιτέχνες αναγνωρίζετε σ’αυτή την ιστορική φωτογραφία;
Ένα μικρό τεστ για το πόσο βαθείς γνώστες είστε της Ευρωπαϊκής κουλτούρας. Ταυτόχρονα ένα στοιχείο που δείχνει πόσο πολύ έχει αλλάξει η νοοτροπία της Αμερικής όσον αφορά την αντιμετώπιση των ‘άλλων’.
(μεταξύ μας εγώ αναγνώρισα μετά βίας τέσσερεις∙ εντάξει, δεν παίζαμε και μαζί από μικροί…)

Ο κατάλογος των ανθρώπων που δραπέτευσαν από τη ναζιστική Ευρώπη, με τη βοήθεια του Varian Fry και άλλων, είναι σαν ένα απάνθισμα της ευρωπαϊκής κουλτούρας. Ο δημοσιογράφος Fry και μια μικρή ομάδα εθελοντών, έκρυβαν ανθρώπους που ήταν στο στόχαστρο της Γκεστάπο, στην Villa Air-Bel, μέχρι να μπορούν να τους φυγαδεύσουν εκτός χώρας. Περισσότεροι από 2.200 άνθρωποι είχαν περάσει κατά μήκος των συνόρων στην Ισπανία και, στη συνέχεια, στην ασφάλεια της ουδέτερης Πορτογαλίας από την οποία άρχιζε το ταξίδι τους προς τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Πολλοί καλλιτέχνες εμιγκρέδες βρήκαν τον δρόμο τους προς την πόλη της Νέας Υόρκης, όπου η Peggy Guggenheim παρουσίασε το έργο τους στην γκαλερί ‘Art of this Century’, την οποία άνοιξε το 1942. Αυτή η καταπληκτική φωτογραφία λήφθηκε κατά τη διάρκεια μιας συγκέντρωσης αυτών των καλλιτεχνών στο διαμέρισμά της στη Νέα Υόρκη. Η Guggenheim δεν τους διέσωσε με την κυριολεκτική έννοια του όρου (εκτός από τον Max Ernst), αλλά βοήθησε στην επιβίωση και την ένταξή τους, από τη στιγμή που είχαν προσγειωθεί με ασφάλεια σε αμερικανικό έδαφος.

εξόριστοι καλλιτέχνες στο διαμέρισμα της Peggy Guggenheim, Νέα Υόρκη, 1942. Πρώτη σειρά: Jimmy Ernst, Peggy Guggenheim, John Ferren, Marcel Duchamp, Piet Mondrian. Δεύτερη σειρά: Max Ernst, Amédée Ozenfant, André Breton, Fernand Léger, Berenice Abbott.
Τρίτη σειρά: Stanley William Hayter, Leonora Carrington, Frederick Kiesler, Kurt Seligmann.
επιμέλεια: Κάππα Λάμδα