5′ διάβασμα

Η ανάμιξη (mashup) είναι η μέθοδος κατά την οποία αναμειγνύονται διαφορετικά ήδη υπάρχοντα στοιχεία, συνήθως αποσπάσματα, (καθιερωμένη στα καθ’ημάς σαν «πείραγμα», όπως «πειραγμένη κουζίνα», «πειραγμένη μουσική» κλπ) με σκοπό την παραγωγή ενός νέου είδους, το οποίο εμπεριέχει -επιτυχημένα ή όχι- το άθροισμα αυτών των επί μέρους. Είναι μια νέα τάση που κερδίζει συνεχώς έδαφος, ειδικότερα στον τομέα της κινούμενης εικόνας, όπου η παραγωγή αντίστοιχων έργων θεωρείται ότι πιο νεωτεριστικό. Η παρακολούθηση ενός τέτοιου κινηματογραφικού έργου λειτουργεί σαν ένας ανελκυστήρας μνήμης και συναισθημάτων – «ναί βέβαια, θυμάμαι αυτή την σκηνή με το δέντρο στο βάθος» αλλά και «θυμάμαι την ένταση σ’αυτή τη σκηνή» αλλά ταυτόχρονα και σαν ένα παιχνίδι συναναστροφής, όπου καλείσαι να ανακαλύψεις από ποιό κινηματογραφικό παζλ έχει αφαιρεθεί η ψηφίδα που βλέπεις. Ταυτόχρονα, ανάλογα με το πόσο επιτυχώς έχουν αναμιχθεί αλλά και συγχωνευθεί τα συνδετικά «θραύσματα», έχουμε και την παραγωγή ενός τελικού αποτελέσματος, που είναι δυνατόν να κυμαίνεται από την οπτική ποιότητα ενός Φρανκεστάϊν έως την άψογη ποιότητα ενός καινούργιου θαυμαστού έργου. Βλέπετε συγχώνευση σημαίνει και ομογενοποίηση τόσο των διακυμάνσεων του φωτισμού, του χρώματος, της αντίθεσης, της ένταξης στο περιβάλλον κλπ. Προσοχή πρέπει να δοθεί και στο γεγονός ότι το mashup δεν είναι μία τεχνοτροπία αντίστοιχη με αυτή του κολάζ. Είναι πιο ακριβής, πιο λεπτομερής. Το απόλυτο -κατά τη γνώμη μου- κινηματογραφικό mashup, είναι το κινηματογραφικό έργο «Dead Men Don’t Wear Plaid» (1982), όπου συνδυάζει σκηνές από φίλμς του ’40 και του ’50 μαζί με νέο υλικό, για να δημιουργήσει μια παρωδία του είδους του σκληρού ντετέκτιβ που αφορά μια μυστική συνταγή τυρί. Βέβαια εδώ τα μεγέθη δεν είναι συγκρίσιμα, γιατί το εν λόγω έργο είναι παραγωγή της  Universal Pictures με τα αντίστοιχα -εννοείται- αψεγάδιαστα αποτελέσματα.

   Στα δυο δείγματα -προϊόν ιδιωτικής παραγωγής- που δημοσιεύονται, μπορούμε ν’ανιχνεύσουμε σκηνές που έχουν παραμείνει στην ανάμιξη, όσο και αυτές που έχουν προχωρήσει και στη συγχώνευση.

Το πρώτο με τον τίτλο «The Red Drum Getaway» είναι το έργο τριών Γάλλων των Adrien Dezalay, Emmanuel, Delabaere and Simon Philippe που εργάζονται σαν σχεδιαστές κινούμενων γραφικών στην εταιρεία παραγωγής βίντεο Gump.

Εδώ έχουμε Hitchcock εναντίον Kubrick σ’έναν εντυπωσιακό συνδυασμό. Δηλαδή τον Jimmy Stewart από τα χιτσκοκικά ‘Rear Window’ και ‘Vertigo’, να συναντιέται κατ’εξακολούθηση με τον Jack Torrance(Jack Nicholson) από το ‘The Shining’ αλλά και με τους ήρωες από τα έργα ‘A Clockwork Orange’, ‘2001 A Space Odyssey’, ‘Barry Lyndon’ και ‘Full Metal Jacket’ του Kubrick. Η πρόσμιξη των στοιχείων και η ανάπτυξη είναι επιτυχημένη στη μεγαλύτερη διάρκεια, εκτός από δυο σκηνές που -τουλάχιστον- θα έπρεπε να προσεχθούν περισσότερο. Αφορά τη σκηνή στο στενό όπου ο Danny Torrance, το παιδάκι του ‘Shining’, απομακρύνεται με το ποδήλατο (ίσως η πιο τρομακτική σκηνή στο αυθεντικό έργο). Εδώ υπάρχει ένα πρόβλημα ένταξης, δηλαδή φαίνεται σαν το ποδήλατο να πατάει άχι στο έδαφος αλλά σε έναν τρόπο τινά γυάλινο διάδρομο πάνω απ’αυτόν. Η δεύτερη επίμαχη σκηνή είναι αυτή με τον αναίσθητο Stewart που τον χτυπούν οι χιμπατζήδες από την ‘Οδύσσεια’ το οποίο περισσότερο μοιάζει με προσχέδιο πριν γίνουν οι απαραίτητες διορθώσεις.

Στο δε «Hell’s Club» του Antonio Maria Da Silva του (αυτο)αποκαλούμενου και Mashup Grandmaster, η ομοιομορφία επιτυγχάνεται σε απόλυτο βαθμό. Εκεί, διάφοροι αξιομνημόνευτοι κινηματογραφικοί χαρακτήρες, συναντούν το αντίστοιχο προβολικό τους εγώ κάποιας άλλης κινηματογραφικής διάστασης. Βλέπετε στο mashup οι ηθοποιοί μπορούν να συνδιαλέγονται με τους εαυτούς τους δημιουργώντας ένα ντελίριο ανακολουθίας.

Ο συγχρονισμός των κινήσεων και η φωτιστική ομοιομορφία συντελούν στην παραγωγή ενός αλάνθαστου αποτελέσματος εκτός… Εκτός της σκηνής με τον (αγαπημένο) Darth Vader και τον πιλότο απο την κωμωδία ‘Airplane!’, η οποία είναι περιέργως όχι μόνον άτεχνη αλλά και αποκομμένη από το υπόλοιπο έργο.

Απολαύστε τα!

Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας
η καθ΄οιονδήποτε τρόπο αναδημοσίευση/χρήση/ιδιοποίηση
του παρόντος άρθρου, (ολόκληρου ή αποσπασμάτων)

επιμέλεια-κείμενο: Κάππα Λάμδα

© periopton.com