-μόνο η φωτογραφία μπορεί ν’αποτυπώσει αυτό το καθηλωτικό συναίσθημα-

Με μόλις λίγα εκατοστά να τους χωρίζουν, η τεράστια αρκούδα στριφογυρίζει στο νερό καθώς το αποσβολωμένο αγόρι, το οποίο είχε επισκεφθεί το ζωολογικό κήπο Κολόμπους του Οχάιο με τους γονείς του, την κοίταζε. Ο πατέρας του Stephen Hikida, ο οποίος κατέγραψε αυτή τη μοναδική στιγμή, είπε ότι προσπαθούσε να τραβήξει φωτογραφίες της ιριδίζουσας πέστροφας, όταν η πολική αρκούδα βούτηξε.

«Μετά την προσαρμογή των ρυθμίσεων, πήρα μερικές φωτογραφίες από τα ψάρια, όταν ακούστηκε ένας μεγάλος παφλασμός. Η Aurora, πιστεύουμε, μια από τις πολικές αρκούδες, είχε πηδήξει μέσα στην πισίνα. » Κολύμπησε κάτω από το νερό και πέρασε κοντά στο παράθυρο όπου ο γιος του στεκόταν. «Γύρισε το κεφάλι της, φάνηκε να τον προσέχει, και κολύμπησε κοντά του μέχρι το παράθυρο, φαινομενικά κοιτάζοντάς τον επίμονα, πριν στραφεί και κολυμπήσει μακριά.»

‘Θέλω να επισημάνω ότι τα περισσότερα μέσα απομονώνοντας την συγκεκριμένη φωτογραφία, τη συνοδεύουν -ίσως να εντάσσεται και αυτό στο κοινωνικώς ορθό- με επεξηγήσεις όπως ‘ο δεσμός πολικής αρκούδας-παιδιού’ ή ‘μια αγκαλιά με την αρκούδα’ λες και πρόκειται για κάποιο πάνινο αρκουδάκι. Όχι. Πρόκειται για μια απόλυτα φονική μηχανή που σκέφτεται κρέας, βλέπει κρέας και τρώει κρέας χωρίς ενδοιασμούς ηλικίας και επιλογές είδους. Όταν είδε τον μικρό βούτηξε, διαπίστωσε ότι δεν μπορεί να τον κολατσίσει, έχασε το ενδιαφέρον της και έφυγε. Απλά πράγματα. Εξ’άλλου αποδεικνύεται και από την ανάγνωση όλης της οπτικής αφήγησης (αυτό δηλαδή που πρέπει να είναι ο κανόνας) και όχι μόνο την αποκομμένη από το σύνολο εικόνα’.

ολες οι φωτογραφίες © Stephen Hikida

Camera: Nikon D3300 & 55-200mm lens
Exposure: 1/800sec @ f/4, ISO 200
Software: Photoshop

στοιχεία από http://www.dailymail.co.uk

© periopton.com

επιμέλεια – κείμενο: Κάππα Λάμδα