2′ διάβασμα

Η συγκεκριμένη φωτογραφία του φωτογράφου Γιώργου Σκουλούδη με την Λίλα -προφανώς ψευδώνυμο εργασίας- να ποζάρει, αποτελεί προφανώς ένα δοκίμιο· έναν οδηγό για μια σειρά φωτογραφιών από οίκους ανοχής, που αποτελούν και την πτυχιακή του εργασία. Η διαπίστωση αυτή προκύπτει από τα λεγόμενά του καθώς:

«Η φωτογραφία της Λίλας έγινε με την πλήρη συναίνεση του μοντέλου και με μηχανή DSLR. Αντίθετα, για την υπόλοιπη σειρά οι φωτογραφίσεις έγιναν με κινητό τηλέφωνο γιά να μη γίνομαι αντιληπτός∙ επομένως η ενότητα είναι ακούσια ηδονοβλεπτική. Γενικά στη σειρά “Οίκοι” επιχείρησα να προσεγγίσω μέσα από τή φωτογράφιση σε οίκους ανοχής, εκείνον τον παραμελημένο τρόπο αισθητικής έκφρασης που κινείται έξω από το πλαίσιο της βαθύτερης σκέψης, που καταργεί κάθε κριτική απόσταση ανάμεσα στο αντικείμενο και το θεατή του, ευνοώντας την άμεση κατανάλωσή του. Πρόθεσή μου δεν ήταν η παρατήρηση ή η καταγραφή του περιβάλλοντος, αλλά η οικειοποίηση ενός αισθητικού είδους το οποίο δε μου ανήκει».

 

Λίλα © Γιώργος Σκουλούδης
‘Λίλα’ © Γιώργος Σκουλούδης

Ο Σκουλούδης εν τέλει, μας παραδίδει εικόνες που αποκαλύπτουν το αθέατο της καθημερινής ζωής, την αναμονή της αποκάλυψης, την αίσθηση της επιθυμίας, την κατάληξη της εκτόνωσης. Μέσα στην απλότητα και στους χαμηλούς φωτισμούς περιφέρονται οι αναμνήσεις, η νοσταλγία, η χαμένη νεότητα, η σκληρότητα του τώρα, η οικειοποίηση του χρονικού διαστήματος που αναλογεί. Γενικά πλάνα αλλά και λεπτομερείς απόψεις από αντικείμενα εξορκισμού του ενεστώτα χρόνου.

Όλα να παραπέμπουν κάπου αλλού, εκείθεν. Σε κάτι προ πολλού λησμονημένο, σε κάτι εκβιαστικά απολεσθέν. Τα διάφορα μορφότυπα διατεταγμένα δημιουργούν νέα τοπία. Είσοδος, εξωραϊστικό ημίφως, καναπές, κρεβάτι. Στον οίκο.

-«Να δούμε την κοπέλα».

Να! η Σαρακίνα και η Αφροδίτη του Βίλεντορφ. Η Σου Τίλι αλλιώς. Χωρίς συγκίνηση, χωρίς χειρονομία ευαισθησίας, ο ναυαγός της Μέδουσας παραδίδεται στην γοητεία της Λίλιθ, ενσωματώνεται στο δικό της χρόνο μ’ ένα λανθάνον πάθος, πλέοντας μέσα σε παραισθητικούς φθορισμούς.

 

 

Nota bene

η εκτυπωμένη εκδοχή της ‘Λίλας’,
συμμετείχε στην έκθεση των φοιτητών
του τμήματος Φωτογραφίας, με τίτλο
‘πορτραίτο στο διάδρομο’.

Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας
η καθ΄οιονδήποτε τρόπο αναδημοσίευση/χρήση/ιδιοποίηση
του παρόντος άρθρου, (ολόκληρου ή αποσπασμάτων)

© periopton.com

επιμέλεια-κείμενο: Κάππα Λάμδα