εργασίες της φοιτήτριας του ΣΤ’εξαμήνου του τμήματος Φωτογραφίας και Οπτικοακουστικών

Άντας Δάβαρη

Μία προκαθορισμένη ή τυχαία κίνηση του φωτός και η μεταβολή της σκιάς, δημιουργεί τα μινιμαλιστικά έργα της Δάβαρη τα οποία μας εκθέτουν αμέσως το διαχρονικό μυστήριο της σπείρας και το καθηλωτικό των ομόκεντρων περιστροφών.

Αυτή η χάρη των κινήσεων είναι μία πύλη προς τον εντυπωσιασμό. Σχηματίζουν ελκυστικές εικόνες οι οποίες φλερτάρουν με το απόκρυφο χρησιμοποιώντας επανειλημμένα σαν κεντρική μορφή το περισσότερο μυστηριακό σχήμα, τη σφαίρα. Η καλλιτέχνης εν μέσω στροβιλισμών καταφέρνει να διατηρεί την προσέγγιση μιας εν εξάρσει ατμόσφαιρας μέσα στην οποία οριοθετούνται μορφές αυστηρά γεωμετρικές οι οποίες και ενσωματώνονται τέλεια μέσα στο σύνολο.

Προσθέστε τώρα και τις θαυμάσιες διαβαθμίσεις των χρωμάτων από ανεπαίσθητα στρώματα σε διαφορετικά βάθη των υπόλοιπων εικόνων και θα έχετε μια πρώτη προσέγγιση των προθέσεων της φωτογράφου.

Παρατηρεί η ίδια για τις εικόνες της:

«Θεωρώ πως το lightpainting είναι μια κατ’εξοχήν τεχνική πειραματισμού. Αν και μπορεί κανείς να παραθέσει μερικές ρυθμίσεις σαν παράδειγμα , η τελική επιλογή είναι απόφαση του ίδιου του φωτογράφου καθώς πρέπει να υπολογίσει κάποιους παράγοντες για να έχει ένα αποδεκτό φωτογραφικό αποτέλεσμα. Ανάλογα το πόσες «αόρατες ζωγραφιές» θέλει να κάνει και πόση ώρα θέλει να «ζωγραφίζει στο σκοτάδι» , θα πρέπει να ρυθμίσει και αντίστοιχα την κάμερά του. Θα είναι κάποιος ιδιαίτερα τυχερός για να έχει το επιθυμητό αποτέλεσμα με την πρώτη λήψη. Για την συγκεκριμένη τεχνική απαιτείται κανείς να βγάλει αρκετές φωτογραφίες για να κατασταλλάξει σε αυτή τη μια, στην οποία θα τον ικανοποιούν τόσο οι γραμμές που έχει αφήσει η φωτιστική πηγή που έχει χρησιμοποιήσει , όσο και το πώς έχει φωτιστεί το θέμα του. Για να δώσω ένα παράδειγμα , στις δικές μου λήψεις επειδή δεν μου χρειάστηκε πολύς χρόνος για να φωτίσω ένα μεγάλο αντικείμενο, προτίμησα τις εξής ρυθμίσεις : διάφραγμα f/11 – f/16 , ταχύτητα κλείστρου 2-8 sec. , ευαισθησία ISO 100-200.»

για επικοινωνία με τη φωτογράφο

[email protected]

© periopton.com

επιμέλεια-κείμενο: Κάππα Λάμδα