Drones, οι μικρές ιπτάμενες συσκευές, τα γνωστά «ελικοπτεράκια» (να μη συγχέονται με τα μη επανδρωμένα στρατιωτικά αεροσκάφη) η χρήση των οποίων άλλαξε δραματικά τον τρόπο που προσλαμβάνουμε και καταγράφουμε τα γεγονότα. Τα drones, με βελτιούμενη συνεχώς τεχνολογία, προσφέρουν την ευχέρεια να αποτυπωθούν από αέρος δραστηριότητες σε χώρους, ύψη και από γωνίες που πριν την εμφάνισή τους, θα απαιτούσαν χρονοβόρα προετοιμασία, πολυάριθμη ανθρώπινη υποστήριξη και εξειδικευμένο τεχνικό εξοπλισμό.

Όμως καθώς η τεχνολογία γίνεται φθηνότερη και τα drones υιοθετούνται ευρέως, ο αριθμός των αρνητικών περιστατικών αναπόφευκτα αυξάνεται …

Τα drones κατά καιρούς έχουν παραβιάσει το «άβατο» πετώντας πάνω -ή πολύ κοντά- από πυρηνικούς σταθμούς, δημόσια κτήρια και μνημεία και φωτογραφίζοντας χώρους που χαρακτηρίζονται σαν ιδιωτικοί. Ωστόσο, τους τελευταίους μήνες έχουν υπάρξει αυξανόμενες ανησυχίες ασφαλείας σχετικά με τις πτήσεις drones, συμπεριλαμβανομένων μάλιστα αρκετών εκθέσεων για παρ’ολίγον ατυχήματα με εμπορικά αεροσκάφη. Έτσι ήταν θέμα χρόνου να δημιουργηθούν αντίμετρα για την αντιμετώπιση αυτών των ενοχλητικών έως άκρως επικίνδυνων πτήσεων. Προς το παρόν μία εταιρεία έχει κατασκευάσει και διαθέτει ένα είδος αναχαιτιστή drones, το SkyWall 100. Το SkyWall 100 έχει σχεδιαστεί για την αντιμετώπιση γενικά ζητημάτων ασφαλείας, δημόσιας παρενόχλησης, παραβίαση της ιδιωτικής ζωής και τρομοκρατικών απειλών από drones.

Πρόκειται για ένα φορητό εκτοξευτή που εκτοξεύει -μέσω εκτόνωσης αερίου- ένα βλήμα στον ουρανό, το οποίο οπλισμένο με ένα δίχτυ παγιδεύει και ακινητοποιεί τα drones που αποτελούν απειλή αναχαιτίζοντάς τα και μετά ενεργοποιώντας ένα αλεξίπτωτο, επιστρέφει την παραβατική συσκευή πίσω στο έδαφος με ασφάλεια.

Το σλάιντ απαιτεί την χρήση JavaScript.

Τώρα σε προσωπικό επίπεδο, αν κάποιο drone σας ενοχλεί παραβιάζοντας τον ιδιωτικό χώρο σας ή απλά δεν συμφωνείτε με τη χρήση του βρε αδερφέ! (και πού να ψάχνετε για μπαζούκας), ενεργοποιήστε το παλιό δοκιμασμένο και άκρως αποτελεσματικό όπλο της σφεντόνας. Απαιτείται βέβαια μία σχετική εξάσκηση – όπως κάθε τί που έχει πέσει σε αχρησία – για την αποφυγή αυτοτραυματισμών και παράπλευρων απωλειών σε τζάμια.

Ενημερωτικά η μεγάλη κατασκευάστρια εταιρεία DJI παρουσίασε πρόσφατα ένα «έξυπνο» drone που ονομάζεται Phantom 4, το οποίο διαθέτει δύο αισθητήρες επί του σκάφους που του επιτρέπουν να αποφεύγει τα εμπόδια. Φανταστείτε θυμωμένα βλήματα να εκτοξεύονται (από αντιπάλους φωτογράφους; ) και ευέλικτα drones με απίθανους ελιγμούς να τα αποφεύγουν, κουνώντας κοροϊδευτικά την επικρεμάμενη κάμερά τους.

Ο πόλεμος των drones έχει αρχίσει

(εγώ πάντως είμαι με τον Boba Fett)

phantom4

© periopton.com

επιμέλεια-κείμενο: Κάππα Λάμδα