Με αφορμή την νέα έκθεση του ανατρεπτικού φωτογράφου Daido Moriyama, αντιγράφω επιλεκτικά από το δελτίο τύπου που εκδόθηκε.
‘Δώδεκα χρόνια μετά την πρώτη του έκθεση στο Ίδρυμα σύγχρονης τέχνης Cartier, το 2003, ο καταξιωμένος Ιάπωνας φωτογράφος Daido Moriyama θα επιστρέψει στο ίδρυμα για μια νέα έκθεση που επικεντρώνεται στην πρόσφατη δουλειά του. Μια μεγάλη επιλογή από έγχρωμες φωτογραφίες, η σειρά ‘Daido Tokyo’ θα ρίξει φως σε αυτή τή λιγότερο γνωστή, αλλά πανταχού παρούσα πλευρά της φωτογραφικής πρακτικής του κατά τη διάρκεια των τελευταίων δύο δεκαετιών. Επίσης το Ίδρυμα Cartier έχει παραγγείλει επίσης μια νέα δουλειά στον Moriyama σε συνδυασμό με την έκθεση. Με τίτλο Dog και Mesh Tights, αυτή η συναρπαστική προβολή σε πολλαπλές οθόνες ασπρόμαυρων φωτογραφιών θα βυθίσει τους θεατές μέσα στην αναταραχή της σύγχρονης πόλης, συλλαμβάνοντας θραύσματα της καθημερινής ζωής από την αδιάκοπη αστική κίνηση και τη φασαρία της.
Όπως και πολλοί άλλοι φωτογράφοι της γενιάς του, ο Moriyama ήταν μάρτυρας στις δραματικές αλλαγές που έλαβαν χώρα στην Ιαπωνία κατά τις δεκαετίες που ακολούθησαν μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Ως απάντηση, ο ίδιος προσπάθησε να επινοήσει μια νέα οπτική γλώσσα για να εκφράσει τις αντικρουόμενες πραγματικότητες μιας κοινωνίας που είναι παγιδευμένη ανάμεσα στην παράδοση και τη νεωτερικότητα. Εκτός εστίασης, με γωνίες λήψεις που προκαλούν ίλιγγο ή οριακά περικομμένες, οι εικόνες του Moriyama αντικατοπτρίζουν τη διαζευκτική φύση της σύγχρονης αστικής εμπειρίας. Παρ’όλα αυτά τις επιρροές του μπορούμε να τις εντοπίσουμε στις εργασίες των avant-garde φωτογράφων Shomei Tomatsu και Eikoh Hosoe καθώς και των φωτογράφων, που προσδιόρισαν την φωτογραφία δρόμου, William Klein και Robert Frank. Αυτές οι επιρροές, ορατές ιδιαίτερα στην πρώϊμη δουλειά του, τον ώθησαν να φωτογραφίζει τα θέματά του, ενώ περπατούσε στους δρόμους, κρατώντας μία μικρή μηχανή στο χέρι, σαν να ήταν μια επέκταση του σώματός του’.

‘DOG AND MESH TIGHTS’


TOKYO COLOR


DAIDO MORIYAMA
DAIDO TOKYO
από 6 Φεβρουαρίου έως 5 Ιουνίου, 2016

all photos© Daido Moriyama

© periopton.com

επιμέλεια-προσαρμογή: Κάππα Λάμδα