εγκατάσταση του Sammy Baloji στην αίθουσα αναμονής του Teatro Julio Castillo

Η πρωτοβουλία Rolex Mentor and Protégé Arts γιόρτασε πρόσφατα τον έβδομο κύκλο του παγκόσμιου, διαγενεακού προγράμματος ανταλλαγής – συνενώνοντας
τους κορυφαίους πολιτιστικά δημιουργούς με λαμπρούς ανερχόμενους, για μία αµοιβαία δημιουργική επιρροή – στο  Rolex Arts Weekend στην Πόλη του Μεξικού. Οι μέντορες παρουσίασαν το έργο των προστατευόμενών τους κατά τη διάρκεια μιας διήμερης εκδήλωσης -ελεύθερης πρόσβασης- γνωριμίας και διαλόγου στο Centro Cultural del Bosque. Η πρωτοβουλία στηρίζεται σε μια απλή ιδέα: για ένα χρόνο, μετά από μια διαδικασία εκλογής ετήσιας διάρκειας, τα ανερχόμενα ταλέντα στη κινηματογραφία, το θέατρο, το χορό, την αρχιτεκτονική, τις αναπαραστατικές τέχνες, τη μουσική και τη συγγραφή συναντιούνται για να ταξιδεψουν, να παρατηρήσουν και να συζητήσουν με τους καταξιωμένους μέντορές τους. Για τους προστατευόμενους, που επιλέγονται  κατόπιν συστάσεων συμβουλευτικών επιτροπών, τα οφέλη είναι προφανή. Από την άλλη πλευρά, οι μέντορες θέλουν επίσης να διδαχθούν από τους προστατευόμενους, να φυσήξει φρέσκος αέρας πάνω στις δικές τους δημιουργίες. Καθένας απολαμβάνει την ευκαιρία να επανεξετάσει ένα προγενέστερο στάδιο στην καριέρα του, όταν η φιλοδοξία υπερτερούσε της εμπειρίας. «Ήταν μια ευκαιρία να ανακαλέσω και πάλι τον ενθουσιασμό που ένιωσα όταν ήμουν νεότερος», εξηγεί ο González Iñárritu. «Δεν με ενδιέφερε να είμαι αυτός που μόνο δίνει», προσθέτει ο καλλιτέχνης Olafur Eliasson. «Ήθελα επίσης να είμαι αυτός που παίρνει». Καθώς μελετούσαν τον τρόπο που το φως αντανακλά σε ένα κτίριο ή σε ένα σκηνικό, είναι σαφές ότι η διασταύρωση των ιδεών επέτρεψε στους μέντορες την πολυτέλεια να γλιστρήσουν πίσω στην αβεβαιότητα και να επανεξετάσουν τις δικές τους διαδικασίες και ταυτοσημίες.

Ο Κονγκολέζος καλλιτέχνης Sammy Baloji (δεξιά), ο οποίος έχει σαν βάση στις Βρυξέλλες, και ο εννοιολογικός καλλιτέχνης Olafur Eliasson (αριστερά), Ισλανδο-Δανός με βάση το Βερολίνο.

Και οι δύο είναι παγκόσμιοι καλλιτέχνες των οποίων το έργο έχει κοινωνικοπολιτικές διαστάσεις. Το πρόγραμμα Rolex δημιούργησε εκείνη την ιδανική στιγμή επιτρέποντας στον Ελίασον να συμβάλλει ακριβώς την κρίσιμη στιγμή της ανάπτυξης της πρώτης μεγάλης ανάθεσης στον Baloji για την Μπιενάλε της Βενετίας. Ο Eliasson είδε στον Baloji ένα «επικοινωνιολόγο» – όπως και ο ίδιος – του οποίου η εργασία ήταν στα πρόθυρα να ξεφύγει από τα όρια της τυπικής φωτογραφικής πρακτικής.
Ο Eliasson, λέει ο Baloji, του υπενθύμιζε να μη σταματάει να αναρωτιέται: «Γιατί κάνω ό, τι κάνω; Τι θέλω να μοιραστώ με τον κόσμο;» Ο Eliasson πήγε στο Rolex Arts Weekend της Πόλης του Μεξικού κατ’ευθείαν μετά την εγκατάσταση του έργου του ‘Ice Watch’, ενός παγετώνα σε τήξη, με αφορμή τις συνομιλίες του ΟΗΕ στο Παρίσι, σχετικά με το κλίμα. «Έχω συναισθηματικά επενδύσει στο έργο του Sammy,» παραδέχεται.

Ταυτόχρονα ο Ισραηλινός σκηνοθέτης Τομ Shoval (δεξιά) πέρασε ένα χρόνο με τον μέντορά του, τον Μεξικανό σκηνοθέτη Alejandro González Iñárritu (αριστερά), βραβευμένο με Όσκαρ για το ‘Birdman’ και τώρα υποψήφιο για το ‘Revenant’.

«Ήταν το καλύτερο σχολείο για τον κινηματογράφο που θα μπορούσα να είχα ποτέ», λέει ο Shoval. Κυκλοφόρησε την πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του, Youth (να μην συγχέεται με την συνονόματη ταινία τουPaolo Sorrentino) , ενώ ο González Iñárritu ήταν στην παραγωγή για το The Revenant∙ οι ταινίες είναι η απόδειξη για δύο πολύ διαφορετικές προσεγγίσεις στην τέχνη του κινηματογράφου. «Είδα το έργο ενός ανθρώπου, χωρίς τεχνάσματα, με κατανόηση», λέει ο González Iñárritu για την απόφασή του να επιλέξει τον Shoval ως προστατευόμενο.

«Με έκανε να ακολουθώ ατρόμητος στο όραμά μου», λέει ο Shoval μετά το ταξίδι του στην απομακρυσμένη τοποθεσία παραγωγής του Revenant. «Του έδειξα άπλυτα μου,» ομολογεί ο González Iñárritu γελώντας. Οι δυο τους έχουν ένα αξιαγάπητο ο μεγάλος αδελφός, ο μικρός αδερφός αύρα γι ‘αυτούς. «Είπα στον Tom να επαναλαμβάνει στον εαυτό του: Πώς θα το έκανε ο Alejandro; κάπως έτσι;» λέει και προσθέτει, χαμογελώντας ακόμα, «εντάξει, εγώ θα το κάνω με τον άλλο τρόπο.»

Nota bene:

Για την ιστορία, οι μέντορες για το έτος 2015-2016 στις εικαστικές τέχνες και στον κινηματογράφο, θα είναι
η επιτελεστική και video artist Joan Jonas και ο σκηνοθέτης του ‘Gravity’ Alfonso Cuarón αντίστοιχα.

© periopton.com
επιμέλεια-μετάφραση: Κάππα Λάμδα
πηγή: http://www.rolexmentorprotege.com