Επιστήμονες υποστηρίζουν ότι δημιούργησαν ένα δίκτυο που είναι αδύνατον να παραβιαστεί.

Όλα βασίζονται στις κβαντικές κουκίδες, οι οποίες είναι κρύσταλλοι ημιαγωγών τόσο ασύλληπτα μικροί – μεταξύ δύο και 10 νανομέτρων (10 έως 50 άτομα σε διάμετρο) – ώστε αρχίζουν να συμπεριφέρονται πολύ παράξενα. Πόσο παράδοξα; Τόσο πολύ, ώστε ακόμη και ο Άλμπερτ Αϊνστάιν αρνήθηκε να πιστέψει ότι ήταν δυνατό να συμβαίνει (περιέγραψε το φαινόμενο ως «απόκοσμο»). Βλέπετε το ‘αφύσικο’ δεν προκαλεί έκπληξη στην κβαντική φυσική. Σε αυτό το υποατομικό κόσμο πολύ περίεργο πράγματα συμβαίνουν. Ένα από τα πιο περίεργα είναι ότι τα σωματίδια μπορούν να συνδεθούν με μια μυστηριώδη δύναμη, ακόμη και αν χωρίζονται από τεράστιες αποστάσεις.
Σε αυτή τη διαδικασία – που ονομάζεται κβαντική διεμπλοκή – ένα σωματίδιο μπορεί να επηρεάσει τη συμπεριφορές του άλλου. Για παράδειγμα, εάν ένα σωματίδιο περιστρέφεται δεξιόστροφα, το ταίρι του θα γυρίσει αριστερόστροφα. Μια ομάδα επιστημόνων απο τα πανεπιστήμια της Γλασκώβης, του Στάνφορντ, Τόκιο και του Würzburg απέδειξε πρόσφατα πως αυτά τα συνδεόμενα σωματίδια μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την κρυπτογράφηση των δεδομένων, γεγονός που καθιστά αδύνατη την υποκλοπή τους όταν στέλνονται μέσω του διαδικτύου. Για να το πιστοποιήσουν, έκαναν κάτι που μπορούμε να κάνουμε και όλοι εμείς εύκολα στο σπίτι. Έχουν «αλληλεξαρτήσει», την περιστροφή ενός ηλεκτρονίου το οποίο είναι αποθηκευμένο σε μια κβαντική κουκίδα με ένα και μόνο φωτόνιο που στάλθηκε σε απόσταση δύο χιλιομέτρων διαμέσου ενός τυπικού καλωδίου οπτικών ινών. Στη συνέχεια, κωδικοποίησαν πληροφορίες σε αυτά τα σωματίδια με τη μορφή qubits, τα οποία είναι το κβαντικό ισοδύναμο των δυαδικών ψηφίων – ένα και μηδέν – στη συμβατική πληροφορική. Επειδή τα σωματίδια αυτά συνδέονται, οποιαδήποτε προσπάθεια από τους χάκερ να υποκλέψουν τα δεδομένα θα αλλάξουν τις ιδιότητές τους, καθιστώντας εύκολα ανιχνεύσιμη την επίθεση. Επιπλέον, οι πληροφορίες είναι αδύνατο να αντιγραφούν, επειδή στο κβαντικό πεδίο υπάρχουν σωματίδια σε όλες τις δυνατές καταστάσεις μέχρι να παρατηρηθούν ή να μετρηθούν (το διάσημο παράδοξο της γάτας του Schrödinger). Με την διείσδυση στα δεδομένα, οι hackers θα τα αλλάξουν ριζικά, καθιστώντας τα άχρηστα σε αυτούς. Αυτό δημιουργεί μία ασφάλεια γιατί παρά το γεγονός ότι οι χάκερς είναι έξυπνοι, είναι αδύνατον να  είναι τόσο έξυπνοι ώστε να βρουν έναν τρόπο να αλλάξουν τους νόμους της φυσικής ,σταματώντας τα σωματίδια να επηρεάζουν το ένα το άλλο (βέβαια ‘ποτέ μη λές ποτέ’, κλισέ μεν αλλά επαληθεύεται τακτικά δε). Σημειώστε ότι όλα αυτά τα απλά επιτυγχάνονται χωρίς τη χρήση ειδικού εξοπλισμού. Όχι πια. Το σημαντικό συμπέρασμα από το πρόσφατο πείραμα δείχνει πώς η πληροφορία μπορεί να σταλεί με τυποποιημένα καλώδια οπτικών ινών, ο τύπος καλωδίων που χρησιμοποιείται ήδη σε όλο τον κόσμο. Οι επιστήμονες που διεξήγαγαν την έρευνα υποστηρίζουν ότι η τεχνολογία θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ευρέως από εταιρείες επικοινωνιών «στο εγγύς μέλλον».
Παράλληλα άλλες εταιρείες ενσωματώνουν κβαντικές κουκίδες σε διάφορες συσκευές τους όπως η Amazon που τις ενσωματώνει σε ορισμένα tablet της, πράγμα που επιτρέπει στο φώς που εκπέμπεται να παράγει πιο φωτεινά, πιο ακριβή χρώματα από ό,τι ήταν δυνατόν στο παρελθόν, ενώ παράλληλα η Sony, η Samsung και η LG έχουν κατασκευάσει LED τηλεοράσεις με αυτή την τεχνολογία. Αυτές λειτουργούν με την τοποθέτησή τους πάνω από το στρώμα του οπίσθιου φωτισμού των οθονών για να παράγουν πιο πλούσια λευκά που περιέχουν όλα τα χρώματα του φάσματος. Τα αποτελέσματα είναι εικόνες που φαίνονται πιο ρεαλιστικές από ποτέ. Επίσης τον Νοέμβριο, οι ερευνητές στο Πανεπιστήμιο Vanderbilt στο Nashville, δήλωσε έχουν δημιουργήσει κβαντικές κουκίδες από σιδηροπυρίτη – επίσης γνωστό ως fool’s gold – που θα μπορούσε να φορτίσει πλήρως συσκευές σε μόλις 30 δευτερόλεπτα. Ένας θαυμαστός, καινούργιος νανοκόσμος (10.000 φορές μικρότερος από μια ανθρώπινη τρίχα).

κβαντικές κουκίδες, όπως φαίνεται σε αυτούς τους επιλογείς,
μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να παράγουν καλύτερη ποιότητα εικόνας στην τηλεόραση

© periopton.com

επιμέλεια: Κάππα Λάμδα