Αυτόν τον μήνα συμπληρώνονται 40 χρόνια από την κατασκευή της πρώτης ψηφιακής φωτογραφικής μηχανής από τον Steve Sasson για την Kodak. Ορισμένα «πεφωτισμένα» στελέχη της εταιρείας -ξέρετε αυτούς τους απρόσιτους τύπους με το σοβαροφανές ύφος- θεωρώντας απειλή δημιουργό και δημιούργημα, τους κράτησαν στη σκιά, οδηγώντας τελικά την ίδια την εταιρεία στην πλήρη ανυποληψία.
Ο Sasson εργαζόταν στην Kodak κατά την περίοδο που κατασκεύασε την πρώτη ψηφιακή φωτογραφική μηχανή, τον Δεκέμβριο του 1975, δημιουργώντας την από διάφορα ανταλλακτικά που υπήρχαν στα κεντρικά γραφεία της Kodak στο Ρότσεστερ της Νέας Υόρκης. Η κάμερα ζύγιζε περίπου 3,5 κιλά και η ανάλυση που διέθετε ήταν της τάξης των 0,01 megapixels μόνον. Χρειάζονταν 23 δευτερόλεπτα για το δημιούργημα του Sasson να καταγράψει μία απλή ασπρόμαυρη ψηφιακή εικόνα σε μία κασέτα μαγνητοφώνου. Ένα καθόλου εντυπωσιακό ξεκίνημα αλλά εκθαμβωτικά λαμπρό στην πορεία.


Συχνά, παραλείπεται κατά την αναπαραγωγή της ιστορίας να αναφερθεί, ότι η ιδέα του Sasson για μία «ηλεκτρονική φωτογραφική μηχανή» δεν αποσκοπούσε αυστηρά στη δημιουργία μιας ψηφιακής φωτογραφίας. Στόχος του ήταν να δημιουργήσει μια φωτογραφική μηχανή χωρίς κινούμενα μηχανικά μέρη και ακριβώς αυτό έκανε. Αλλά η Kodak, όπως η Kodak συνήθιζε να κάνει κάθε φορά που χρειάστηκε να πάρει αποφάσεις σχετικά με την ψηφιακή απεικόνιση, το χειρίστηκε αδέξια. Η φωτογραφική μηχανή του Sasson μπήκε στο ράφι από φόβο ότι θα μειώσει τα -τότε- τεράστια κέρδη της Kodak από τα φωτογραφικά φιλμ και τα άλλα προϊόντα εικόνας(!!!), με αποτέλεσμα οι υπόλοιπες βιομηχανίες που δραστηριοποιούντο στο χώρο της φωτογραφίας να επενδύσουν τελικά σε ένα ψηφιακό μέλλον, αφήνοντας την αναποφάσιστη Kodak στο περιθώριο. Αυτό θα πεί διορατικότητα και σωστή αξιολόγηση των δεδομένων!
Σε μία δημοσίευση στο blog της Kodak γραμμένη το 2007, ο Sasson εξηγεί πώς κατασκευάστηκε η μηχανή:
«Είχε ένα φακό, που πήραμε από κάδο με μεταχειρισμένα ανταλλακτικά από μία γραμμή παραγωγής για κινηματογραφικές μηχανές Super 8, κάτω από το δικό μας μικρό εργαστήριο στο δεύτερο όροφο, στο Κτίριο 4. Στην μία πλευρά από το φορητό μαραφέτι μας, στριμώξαμε ένα φορητό κασετόφωνο ψηφιακής εγγραφής. Προσθέστε σ’αυτό και 16 μπαταρίες νικελίου καδμίου, ένα ιδιαίτερα ευαίσθητο νέο τύπο απεικόνισης συστοιχίας CCD, μια υλοποίηση a/d μετατροπέα κλεμμένο από μια εφαρμογή για ψηφιακό βολτόμετρο, αρκετές δεκάδες ψηφιακά και αναλογικά κυκλώματα όλα συνδεδεμένα μεταξύ τους πάνω σε περίπου μισή ντουζίνα ηλεκτρονικές πλακέτες, και θα έχετε τη δική μας ερμηνεία για το πώς πρέπει να μοιάζει μία φορητή, εξ’ολοκλήρου ηλεκτρονική, φωτογραφική μηχανή».
© periopton.com
επιμέλεια: Κάππα Λάμδα